Історична знахідка: молитовний будинок на старому цвинтарі у Дніпрі зберігся

У Дніпрі на старому єврейському цвинтарі знайшли будівлю часів імперської споруди. З великою ймовірністю можно стверджувати, що це молитовний будинок "Бейт Хаїм" (1899 року), повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на світлину у фб Віталія Камозіна.

молитовний дім на старому цвинтарі Дніпро

Будинок, розташований на місці стародавнього цвинтаря на схилах балки в районі вулиць Курганської, Дарвіна, Повітової, практично повністю перебудований, оригінальний фасад залишився лише з одного боку. Сам цвинтар у радянську епоху було ліквідовано та забудовано промисловими об'єктами та приватним сектором.

молитовний дім на старому цвинтарі Дніпро

В повідомленні йдеться:

Майже історична знахідка – молитовний будинок на старому цвинтарі у Дніпрі зберігся?

На місці забудованого старого єврейського цвинтаря в районі Нові Плани близько місяця тому було знайдено надгробний камінь, у момент перевезення громадою каменю перехожий місцевий мешканець мені розповів, що ще вулицями є кілька надгробних каменів.

Один з них ми поїхали шукати сьогодні, знайшли внизу за кордоном цвинтаря. Мацева великого розміру, на жаль, лежить лицьовою стороною донизу.

У момент, коли ми вже поверталися однією з вулиць, що пролягали через цвинтар, з приватного двору вийшов чоловік, який у процесі розмови розповів, що в його дворі знаходиться цвинтарна "сторожка".

Як виявилося, справді, будівля часів імперської споруди. За аерофотознімками часів ВМВ із OldMaps також чітко видно, що на цьому місці знаходиться будівля.

Так що з усією сміливістю можемо припускати, що це зберігся молитовний будинок "Бейт Хаїм" 1899 будівлі, про який пише Валентин Старостін.

стара надгробна плита Дніпро

Також відомо, що влітку цього року на вулиці Курганській було виявлено частину надгробної плити. На ній ще можна роздивитися напис на івриті – «Тут похована дуже важлива людина. Моше Бен Езра».

стара надгробна плита Дніпро

Нагадуємо, раніше ми писали Таємниці Запорізького кладовища. Де ховають видатних діячів Дніпра (відео)