Каньони прямо як в Америці: історія залізнорудного кар'єру на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській області знаходиться один із найбільших кар'єрів у Європі – це залізорудний кар'єр ПівдГЗК. За своїм виглядом він нагадує відомі каньйони у Сполучених штатах Америки, які приваблюють туристів своєю неповторною красою, пише “Дніпровська панорама”.

Кар'єр завдовжки 2,5 км на 3 км та глибиною 400 метрів, розташований на околиці Кривого Рогу. В експлуатацію комбінат ввели близько 70 років тому, в 1955 році. Тут видобувають залізисті кварцити. Щорічно підприємство виробляє понад 34 тонни гірничої маси.

кар'єр дніпропетровська область

Як можна туди потрапити

Просто так на територію кар'єру ви не потрапите, весь периметр огороджено, тому для цього доведеться прикласти трохи часу та зусиль. Приїжджати можна лише у будні дні. Існує спеціальна процедура допуску на оглядовий майданчик. Для цього вам потрібно надіслати на пошту [email protected] лист. В ньому вкажіть, що ви з друзями/колегами хочете відвідати ПГЗК, вказати бажану дату та час, а також залишити контактний номер телефону. Приймають людей групами, тому що всі екскурсії проводять співробітники комбінату і для маленьких груп у дві-три особи часу немає. Найкраще їхати групою 10-15 осіб. Екскурсії від ПівдГЗК безкоштовні. Другий варіант – платна екскурсія від приватної фірми, їх ви можете знайти в інтернеті.

краєвиди Дніпропетровщина

Як дістатися

З Дніпра необхідно доїхати до автовокзалу в Кривому Розі. Прямо там сісти на маршрутку №35 та доїхати до зупинки “ЮГЗК”, після чого пересісти на маршрутку 341 та доїхати до зупинки “Селище Метренівка”. Так ви опинитеся поруч із оглядовим майданчиком, до якого потрібно буде дійти. Йти краще картою на гаджеті, попередньо запитавши шлях у співробітників ПГЗК, з якими ви зв'яжетесь з приводу екскурсії.

Ідеальним варіантом буде свій особистий транспорт, оскільки у прес-службі ПГЗК нам повідомили, що пішки від будь-якої зупинки йти досить далеко.

залізнорудний кар'єр

Майданчик обладнаний для безпечного перегляду кар'єру. На сам же кар'єр, на жаль, ви не зможете потрапити, оскільки це небезпечно. Неподалік комбінату також діє музей, у якому можна побачити вибухи “у прямому ефірі”. Він знаходиться у парку Савицького, туди вас також можуть провести на екскурсію.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Дніпропетровській області автівка протаранила тролейбус, є загиблий.