Кишкові інфекції: як розпізнати та запобігти (прості поради)

Кишкові інфекції – це велика група патологій через проникнення в шлунково-кишковий тракт бактерій або вірусів. Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Фейсбук, передає Дніпровська порадниця.

Основні ознаки кишкової інфекції

  • розлади травлення,
  • загальна інтоксикація,
  • підвищення температури тіла,
  • діарея,
  • біль у животі (спазми, відчуття дискомфорту),
  • нудота та блювання,
  • зневоднення (суха шкіра, спрага, запаморочення).

Зараження найчастіше відбувається через ігнорування правил особистої гігієни, а також при недостатній термічній обробці продуктів та кухонних приладів при приготуванні їжі.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки, предмети побуту, контакт із хворою людиною або носієм.

Профілактика кишкових інфекцій

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м'ясо і морепродукти від інших продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м'яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Дії при перших симптомах

  • звернутися до лікаря для встановлення діагнозу;
  • дотримуватися питного режиму для запобігання зневодненню;
  • уникати самолікування, особливо антибіотиками, які неефективні проти вірусів.

За даними Центру громадського здоров'я за останні 10 місяців в Україні зареєстровано 2 450 випадків ротавірусного ентериту, зокрема 2 325 — серед дітей до 17 років. А за цей же період у 2023 році зареєстрували 8 869 та 8 465 випадків відповідно.

Також раніше ми писали Як відмити столові прибори до ідеального блиску: поради господиням