Кишкові інфекції: як розпізнати та запобігти (прості поради)
Кишкові інфекції – це велика група патологій через проникнення в шлунково-кишковий тракт бактерій або вірусів. Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Фейсбук, передає Дніпровська порадниця.
Основні ознаки кишкової інфекції
- розлади травлення,
- загальна інтоксикація,
- підвищення температури тіла,
- діарея,
- біль у животі (спазми, відчуття дискомфорту),
- нудота та блювання,
- зневоднення (суха шкіра, спрага, запаморочення).
Зараження найчастіше відбувається через ігнорування правил особистої гігієни, а також при недостатній термічній обробці продуктів та кухонних приладів при приготуванні їжі.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки, предмети побуту, контакт із хворою людиною або носієм.
Профілактика кишкових інфекцій
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м'ясо і морепродукти від інших продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м'яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Дії при перших симптомах
- звернутися до лікаря для встановлення діагнозу;
- дотримуватися питного режиму для запобігання зневодненню;
- уникати самолікування, особливо антибіотиками, які неефективні проти вірусів.
За даними Центру громадського здоров'я за останні 10 місяців в Україні зареєстровано 2 450 випадків ротавірусного ентериту, зокрема 2 325 — серед дітей до 17 років. А за цей же період у 2023 році зареєстрували 8 869 та 8 465 випадків відповідно.
Також раніше ми писали Як відмити столові прибори до ідеального блиску: поради господиням