Комфортне перевезення та повноцінне укриття: як працює метрополітен Дніпра під час повномасштабної війни

Машиніст Дніпровського метрополітену Максим Босік озвучує зупинки та перевозить пасажирів. Сісти за кермо вагона метро – його дитяча мрія.Та окрім перевезень, Максим ще є голосом метрополітену, плвідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на міську раду.

метро Дніпра

Я озвучую «Обережно, двері зачиняються. Наступна зупинка станція «Проспект Свободи», а також подібну інформацію, яка є корисною для пасажирів. Та все ж основна моя робота – перевозити пасажирів. За кермо я сів лише три роки тому, а до цього працював слюсарем у метрополітені. Моя робоча зміна починається з інструктажу. Далі проходжу медичний огляд. І вже після цього сідаю за кермо, – каже машиніст КП «Дніпровський метрополітен» ДМР Максим Босік. 

метро Дніпра

Дніпровський метрополітен під час воєнного стану – найбільш безпечний вид громадського транспорту. Ним щоденно користується понад 9,5 тисяч пасажирів. А з початком повномасштабної війни метро ще й стало укриттям. Під час повітряних тривог спуститися на станції можна без оплати проїзду. Вони забезпечені мобільним зв’язком та інтернетом. 

Також на кінцевих станціях – «Вокзальна» та «Покровська» – для більш комфортного розміщення населення у нічний час вагони метрополітену залишають відчиненими. Дніпро – єдине місто в Україні, де практикують такий досвід. 

метро Дніпра

Під час повітряної тривоги метрополітен надає можливість громадянам скористуватись санітарними вузлами. Також на станціях є запаси очищеної води та аптечки. У нічний час метрополітен надає безперешкодний доступ для громадян навіть за відсутності повітряної тривоги, аби містяни мали можливість заночувати у безпечному місці. Максимальна кількість людей, яку може вмістити кожна станція, – до 1000 осіб. Також на трьох станціях – «Вокзальна», «Метробудівників» та «Проспект Свободи» – розташовані мобільні лави-ліжка. Вони трансформуються ще й в лави для сну. Одне таке ліжко витримує до 500 кг ваги. Ці лави нам передали з Австрії та Литви, – коментує начальник відділу з питань мобілізаційної роботи, цивільного захисту та техногенної безпеки КП «Дніпровський метрополітен» ДМР Володимир Рибалка.

метро Дніпра

метро Дніпра

Нагадаємо, раніше ми писали: На Сумщині бурелом залишив без світла більше 5 тисяч квартир та будинків