Сьоме диво світу Дніпропетровщини (фото)

Одне із семи чудес Дніпропетровської області згідно з конкурсом, що проводився у 80-х роках минулого століття - скелі МОПРу. Місце ідеально підходить для відпочинку на вихідні в колі друзів, знайомих, близьких людей та родини. Йдеться про мальовничі скелі, розташовані на березі річки Інгулець. Місцеві жителі називають їх маленькою частиною Карпат на Дніпропетровщині, повідомляє Дніпровська панорама.

У 60-х роках тут проходили змагання з альпінізму. Місце для скелелазів, що відпочивають на природі, фотосесій, риболовлі та звичайно ж походів та екскурсій. Одна із природних перлин Кривого Рогу. Тут є також і природне джерело, що тече зі скель, і затоплений залізорудний кар'єр, і грот у скелі, який, на думку істориків, має штучне походження і був результатом видобутку заліза ще скіфами. А чим вам сподобалося це місце? - йдеться у повідомленні.

скелі Мопру

скелі Мопру

скелі Мопру

скелі Мопру

Визначна пам'ятка природного походження має максимальну висоту до 30 метрів. Скелі мають другу назву – Орлине гніздо. Вони також вважаються геологічною пам'яткою загальнодержавного значення. Загальна площа території складає 62 га. Згідно з недавніми дослідженнями вчених, було встановлено орієнтовний вік верхнього кордону порід, що становить не менше 2050 мільйонів років.

Важко повірити, що такі давні породи перебувають тут ще з моменту зародження життя на нашій планеті і є свідками існування динозаврів. Фактично ми говоримо про групу скель, що розташовані на схилі долини Інгульця. Територія пам'ятника включає правий та лівий берег річки, у тому числі породи, затоплені в кар'єрах з видобутку залізняку ще в дореволюційний період часу.

Найбільшою скелею є Орлине гніздо. Вона розташована у селищі Нижня Антонівка та має довжину 25 метрів, висоту – 28 метрів. Природний пам'ятник включає два масиви, у тому числі Малу і Велику Орлинку. Перший порадує наявністю гротів, печер, де видобутком руди займалися ще слов'яни-уличі та давні скіфи. Згідно з однією з легенд, у 16-17 століття саме тут козаками було заховано скарбницю.

Нагадаємо, раніше ми писали: У ботсаду ДНУ росте шикарний смугастий злак із мінімальним доглядом (фото)