Кому категорично не можна їсти гриби. Перевірте, чи є ви в цьому списку

Розпочинається сезон грибів, але поласувати делікатесом можуть не всі. Через велику кількість азотистих речовин, гриби вважаються доволі специфічним продуктом. Як не отруїтися грибами та кому їх взагалі не можна їсти, детальніше розповість Дніпровська порадниця.

Гриби – це смачний і поживний продукт, який часто прикрашає наш стіл. Однак, не всі можуть дозволити собі насолоджуватися цим делікатесом. Існують певні категорії людей, яким варто обмежити або повністю виключити гриби зі свого раціону. Давайте розберемося, кому саме не рекомендується їсти гриби і чому.

Чому гриби можуть бути шкідливими?

Важка для травлення їжа: Гриби містять хітин – речовину, яка ускладнює процес травлення. Особливо важко перетравлюються сушені та солоні гриби.
Ризик отруєння: Навіть їстівні гриби можуть викликати отруєння, якщо були зібрані в екологічно несприятливих районах або неправильно приготовлені.
Алергічні реакції: У деяких людей може бути алергія на гриби, що проявляється різними симптомами: від шкірного висипу до проблем з диханням.

Хто повинен бути обережний з грибами?

Діти до 12 років: Шлунково-кишковий тракт дітей ще не повністю сформований, тому гриби можуть спричинити здуття живота, діарею та інші проблеми з травленням.
Вагітні та жінки, що годують груддю: Гриби можуть викликати алергічні реакції у дитини, тому під час вагітності та годування груддю від них краще відмовитися.
Люди похилого віку: З віком знижується активність ферментів, необхідних для перетравлення грибів, що може призвести до проблем з травленням.
Люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту: Гастрит, виразка шлунка, панкреатит – при цих захворюваннях гриби можуть посилити симптоми.
Люди з нирковою недостатністю: Гриби містять пурини, які при розпаді утворюють сечову кислоту, що може додатково навантажити нирки.
Люди з алергією на гриби: Якщо у вас алергія на гриби, навіть невелика кількість може викликати серйозну реакцію організму.

Хоча деякі види грибів є безпечними, але під час вагітності та періоду годування грудьми рекомендується утриматися від споживання грибів через можливість інфекцій чи алергічних реакцій, що можуть вплинути на здоров'я дитини.

Гриби мають складну структуру, яка є важкою для перетравлення навіть у дорослому віці, тому дитячому організму це зробити ще важче.

До того ж у дітей відсутні ферменти, необхідні для повного розщеплення складних білків (хітину), які зазвичай містяться у грибах.

Таким чином, неспроможність дітей перетравлювати ці складні білки може призвести до проблем зі шлунком.

Від грибів в оцті варто відмовитися людям, схильним до подразнення слизової оболонки шлунка і рефлюксу, а також людям з виразковим колітом і хворобою Крона.

гриби

Кому не можна їсти гриби

Гриби містить велику кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (фосфор).

Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.

Їсти гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.


Як не отруїтися грибами

Фахівці зазначили, для того, щоб не отруїтися грибами, потрібно дотримуватись таких порад:

  • намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються у торговельній мережі
    не купуйте гриби на стихійних ринках
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх
    не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів
    не їжте сирі гриби
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу у свіжій підсоленій воді не менш як пів години
    зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Якщо хоча б один отруйний грибочок в корзині

Важливо знати, що гриби накопичують важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води чи повітря. До того часто ж люди плутають їстівні гриби з отруйними.

"Тож збирати грибочки біля дороги - таке собі задоволення. Навіть якщо ви супер-грибник, буває різне, особливо молоді гриби, зокрема сироїжка і бліда поганка дуже схожі", - написала медик.

Якщо до вашого кошика потрапив хоч 1 отруйний гриб і ви варите юшку - то вона автоматично стане отруйною. Термічна обробка не "виводить" токсичні речовини з грибів.

Симптоми отруєння грибами

До основних симптомів відносять:

  • нудота та блювота
  • різкий біль у животі
  • діарея
  • запаморочення
  • підвищення температури тіла
  • зниження пульсу
  • задуха
  • судоми
    відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
  • поява галюцинацій, тощо.

Важливо!

За наявності будь-яких симптомів негайно викликайте лікаря. У такій ситуації не можна займатися самолікуванням - це небезпечно для життя.

Пам'ятайте: Гриби – це смачний, але специфічний продукт. Перед тим, як включити їх у свій раціон, проконсультуйтеся з лікарем.

Нагадаємо, раніше ми писали

Чи можна отримати безоплатну консультацію гінеколога без направлення