Кому не можна їсти персики. Солодкий фрукт може нашкодити
Персики - це смачні, ароматні та соковиті фрукти, які багато хто вважає символом літа. Вони багаті на вітаміни А, С, Е, калій, клітковину та антиоксиданти. Здається, що персики підходять усім. Але лікарі попереджають: існують категорії людей, яким вживання цього фрукта може завдати шкоди. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.
Про 3 категорії людей, кому ці фрукти можуть завдати шкоди, розповідає РБК-Україна.
Люди з алергією або харчовою непереносимістю
Персики - доволі сильний алерген. Вони можуть викликати свербіж, набряк обличчя, губ, язика, шкірні висипання, а в тяжких випадках навіть анафілактичний шок. Часто алергія на персики спостерігається у людей, чутливих до пилку берези - це називається перехресна алергія. Також персикова шкірка містить мікроскопічні ворсинки, які можуть дратувати слизову оболонку рота та горла.
Люди з цукровим діабетом або предіабетом
Персики мають середній глікемічний індекс і містять чимало фруктози. Один середній персик містить до 15 г вуглеводів. Це може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові. Тому діабетикам слід ретельно контролювати кількість з’їдених фруктів і віддавати перевагу менш солодким або кислим сортам. Консервовані персики взагалі варто виключити — у них надто багато цукру.
Сонце у фруктах: кому краще відмовитися від персиків?
Персики – це не лише смачні та соковиті фрукти, а й справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Вони містять вітаміни A, C, E, K, а також залізо, калій та клітковину. Але, попри всю користь, не всім можна насолоджуватися ними без обмежень.
Кому варто бути обережним?
Алергікам: Найбільша загроза, яку несуть персики, – це алергічна реакція. Вона може проявлятися висипом, свербежем, набряком губ або язика, і навіть анафілактичним шоком. Алергія на персики може бути перехресною з алергією на нектарини, абрикоси, вишні, а також на пилок берези.
Людям із цукровим діабетом: Персики містять натуральні цукри. Хоча вони й мають низький глікемічний індекс, людям із цукровим діабетом варто контролювати кількість спожитих фруктів, щоб не підвищувати рівень цукру в крові.
Тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом: У складі персиків є кислоти та клітковина, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка та кишківника. Тому при виразці, гастриті чи підвищеній кислотності краще вживати їх у невеликих кількостях, або ж замінити на запечені.
Людям із надмірною вагою: Персики, особливо у великій кількості, можуть містити багато калорій. Тому людям, які стежать за вагою, краще не захоплюватися цим фруктом і не їсти його без міри.
Кому не можна їсти персики: три категорії людей, яким солодкий фрукт може нашкодити
Люди з гастритом, виразкою або підвищеною кислотністю шлунка
Персики містять органічні кислоти, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка. Вживання цих фруктів на голодний шлунок або у великих кількостях часто викликає печію, біль у животі, здуття чи навіть загострення хронічних хвороб ШКТ. Особливо обережними варто бути під час сезонного загострення.
Навіть якщо ви не входите до цих категорій, не варто зловживати персиками. Їх надмірне споживання може призвести до розладу травлення через високий вміст клітковини.