Корисний чи небезпечний: Для чого на Дніпропетровщині люди збирають мухомори

Мухомори, з їх яскраво-червоними капелюшками та білими крапками, є одними з найвідоміших грибів у світі. Зазвичай грибники їх просто не чіпають, або залишають, щоб їх з'їли лосі, але деякі завзятці спеціально їх чекають аби зібрати й насушити. Що ж роблять з мухоморів і для чого збирають, розбиралась Дніпровська панорама.

Ось такі мухомори зустріла Ірина Терещук у Новомосковському лісі:

мухомори

Люди запитують, для чого збирають ці гриби, адже загальновідомо, що вони отруйні?

мухомори

В коментарях люди пояснюють, що використовують отруту мухоморів у мікродозах переважно для зовнішнього застосування. Роблять настоянки або мазі, які, начебто, знімають біль:

мухомори

мухомори

Також зауважують, що мухомори корисні ліки і для тварин і для людини. 

мухомори

У чому небезпека мухомора?

Отруйність: Червоний мухомор (Amanita muscaria) містить отруйні речовини, включаючи мускарин. Тому його вживання в їжу може викликати серйозні отруєння.
Психотропні властивості: Незважаючи на отруйність, мухомор використовувався в деяких культурах для психотропних цілей. Однак таке використання є небезпечним і не рекомендується через потенційні ризики для здоров'я.

У чому користь мухомора?

Експерти пишуть, що мухомор використовують при лікуванні неадекватної поведінки, склерозу і паралічу. Також цей гриб допомагає позбутися від тяжкості в шлунку, газів, здуття живота, запорів і проносу.

Але важливо підкреслити, що вживання мухомора може спричинити серйозні фізичні та психологічні проблеми, включаючи отруєння та психози.

Для чого скуповують сушені мухомори?

Ходять чутки, що сушені капелюшки отруйних грибів за 150 євро за кілограм. Такі оголошення час від часу можуть з'являтися в Інтернетах, хоча нам вони не трапилися.

Як зазначив фітотерапевт, фармацевт Віргініюс Скіркявічюс, перша думка, яка до нього прийшла, коли він почув про скупку червоних мухоморів, їх галюциногенний ефект.  

Це рослина викликає галюцинації. І тільки після цього ми можемо говорити про його цілющі властивості. Таким чином, все це дивно. У тих, хто скуповує, можуть бути інші пояснення, я не хочу підозрювати, - сказав він.

мухомор

мухомор

мухомор

мухомор

Нагадаємо, раніше ми писали: Раніше возили на море, тепер в "грибні місця". У Дніпрі стали популярні автобусні тури в ліс (відео)