Космічне шоу осені: у жовтні українці зможуть спостерігати унікальну комету

Осіннє небо цього року обіцяє незабутнє видовище. У жовтні жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне астрономічне явище – проліт яскравої комети C/2023 A3. Вчені прогнозують, що вона стане однією з найяскравіших комет за останні 20 років і буде видно неозброєним оком, повідомляє Дніпровська порадниця.

Найкращий час для спостереження за кометою в Україні – друга половина жовтня. Її можна буде побачити низько над західним горизонтом у вечірній час.

Комета вже досягла відстані менше 60 мільйонів кілометрів від Сонця, що призвело до інтенсивного випаровування льоду на її ядрі. Цей процес утворює характерний хвіст, який складається з пилу і газів. За останніми даними, у комети навіть три хвости!

Цікаво, що комета C/2023 A3 є однією з найзапиленіших комет, які коли-небудь спостерігали астрономи. Саме пил робить її такою яскравою, оскільки він ефективно відбиває сонячне світло.


унікальна комета

Вчені припускають, що після прольоту поблизу Сонця комета може назавжди покинути Сонячну систему. Тож це унікальний шанс побачити небесне тіло, яке, можливо, більше ніколи не повернеться.

Фото комети C/2023 A3 (Цзицзіньшань - ATLAS) зроблене вранці 24.09.2024 р. в Чилі. Автор: Юрій Білецький

Також раніше ми писали У Землі з'явиться другий Місяць: скільки триватиме унікальне явище