Скелі, що розказують історію: таємниці Саксаганських сланців

Хто б міг подумати, що неподалік від гамірного Кривого Рогу, серед промислових пейзажів, ховається справжній природний дивосвіт? Мова про сланцеві скелі Саксагані, що мов сторінки книги розкривають багату історію цього краю, повідомляє Дніпровська порадниця.

сланцеві скелі Саксагані

Уявіть собі: велетенські скелі, що нагадують ідеально викладену цегляну кладку, піднімаються під кутом до неба. Ці гігантські "цеглини" - насправді тонкі пласти сланцю, які колись використовувалися як покрівля для будинків, а чорний колір нагадував зміїну шкіру. Недарма сланці називали "аспідними".

сланцеві скелі Саксагані

Історія, висічена в камені

Історія цих скель тісно пов'язана з розвитком Кривого Рогу. Їхні пласти служили не лише будівельним матеріалом. З них виготовляли шкільні дошки, а навіть використовували для створення легкого матеріалу, схожого на сучасний керамзит. А чи знаєте ви, що ще у часи Київської Русі київські храми могли бути вкриті саме криворізьким сланцем?

сланцеві скелі Саксагані

Сланцеві скелі - це не лише геологічна пам'ятка, а й археологічна. Неподалік було знайдено древнє поховання, стіни якого були викладені сланцевими плитами. Це свідчить про те, що люди цінували цей матеріал ще тисячі років тому.


Легенди і факти

сланцеві скелі Саксагані

Місцеві жителі оповідають безліч легенд про ці скелі. Кажуть, що в одній із численних печер, що утворилися в сланцях, ховали скарби козаки. А біля річки, неподалік кар'єру, була таємнича "печера" - стара штольня, де колись добували сланець.

Але найцікавіше, що сланцеві скелі - це не лише місце для досліджень геологів та археологів, а й справжній ботанічний сад під відкритим небом. Тут можна зустріти рідкісні види рослин, наприклад, ефедру, яка зовні схожа на пирій, або "заячу капусту" - природний барометр.

Саксаганська петля і історія поміщиці

сланцеві скелі Саксагані

Неподалік сланцевих скель знаходиться так звана "Деконська петля" - мальовничий вигин річки Саксагань. Ця місцевість пов'язана з історією поміщиці Олени Деконської, яка заснувала тут село Катеринівка. Саме вона першою оцінила потенціал сланцевих родовищ і почала їх розробку.

Також раніше ми писали Неймовірна історія легендарного печива "Дніпро". Хто його автор та яку роль у його створенні відіграли фіранки у поїзді