Неймовірна історія легендарного печива "Дніпро". Хто його автор та яку роль у його створенні відіграли фіранки у поїзді

Пропонуємо дізнатися, хто був автором знайомого з дитинства печива "Дніпро" та яку роль у його створенні відіграли фіранки у поїзді "Київ – Дніпропетровськ"
печиво «Дніпро». Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на фб сторінку Історія в фотографіях Катеринослав-Дніпропетровськ.


Вперше печиво «Дніпро» було випущено далекого 1967 року. Його виробництво було налагоджено на Дніпропетровському заводі продтоварів, що знаходився на вулиці Юрія Савченка, 12. А його автором була технолог Обласного управління харчової промисловості Олександра Агафонівна Леонова.
Олександра Агафонівна народилася у с. Варварівка, Кіровоградській області. Закінчивши школу зі срібною медаллю, вона вступила до «Київського технологічного інституту харчової промисловості ім. А. І. Мікояна», спеціальність технолог цукрового виробництва.

Після закінчення навчання з червоним дипломом, переїхала до Донецька за направленням чоловіка, а потім молода сім'я з дитиною переїхала до Дніпропетровська. Працювала у лабораторії на хлібозаводі №1, потім у Обласному управлінні харчової промисловості.

Якось, повертаючись із Києва, Олександра зайшла в купе нашого фірмового поїзда, замовила чай і почала чекати, розглядаючи всім відомі фіранки з логотипом «Дніпро».

«От би зараз до чаю принесли печиво з такою самою назвою», – подумала Олександра.

І з того моменту ця думка вже не покидала її.
В управлінні, де вона працювала інженером-технологом, почали підбирати рецептуру та відпрацьовувати форму для печива.
У складі продукту - борошно вищого гатунку, вершкове масло, цукрова пудра, маргарин, молоко, що згущує, мед, меланж, сіль, сода, інвертний сироп, амоній і лимонна есенція.
Щодо технології, то тут Леонова виявила творчий підхід.

На той момент цукрове печиво заполонило весь ринок, а здобне, тобто з маслом вироблялося відсадками або вручну. Авторка запропонувала зробити печиво здобним, тобто «висококорецептурним», але виробляти на лінії для цукрового печива.

У 1975-му печиво отримало Знак якості, який підтверджував його відмінний смак, відсутність аналогів та популярність.
А малюнки вона малювала вдома, сидячи в садку. Поруч малювала її дочку. Наприклад, в основу дизайну «Дніпровські зорі» було взято кораблик із дитячого малюнка доньки. Але особливо вдалим є малюнок для «Дніпра». Тут орнамент у вигляді крутих хвиль за периметром печива обрамляють напис ДНІПРО.
Вирішили упаковувати печиво в коробки. Упаковка має бути барвистим і обов'язково із зображенням Дніпра.

Види на Дніпро фотографував приїжджий із Києва фотограф, а ракурси обирали разом.

Багато хто пам'ятає першу коробку із зображенням пішохідного мосту на Комсомольський острів та вітрильника. Дуже вдалою була композиція для коробки «Дніпровські зорі» - ресторан «Поплавок» на тлі вечірнього неба.

Печиво мало неймовірний успіх!

2017-го розробили нову упаковку для печива і з цього часу за ліцензійними умовами його роблять на одному з дніпровських хлібзаводів.

За матеріалами memoryon net, вікіпедії та ТМ "Здобне печиво "Дніпро"

печ

Особливо вдалим є малюнок для «Дніпра». Тут орнамент у вигляді крутих хвиль за периметром печива обрамляють напис ДНІПРО.


печ1

У 1975 році печиво отримало Знак якості, який підтверджував його відмінний смак, відсутність аналогів та популярність.

печ2

1984 рік. Автор печива "Дніпро" - Олександра Агафонівна Леонова.

Подальші винаходи Агафонової-

"Криворізька суміш", халва з родзинками та горіхами "Дніпропетровська", печиво "Сонечко" і навіть вафлі до пива! За кожну вдалу новинку технолог отримував премію. Так, за "Дніпро" вона отримала аж 10 рублів - у ті часи це була непогана прибавка до зарплати 90 рублів.

Олександра Агафонівна, вийшовши на пенсію, відкрила свій кооператив із виробництва різних смаколиків. Там виготовляли зефір, різні види печива, драже та навіть корм для тварин.

Сімейний бізнес закінчився тоді, коли Олександрі Леоновій став заважати займатися ним похилого віку. Протягом багатьох років вона продовжувала давати консультації з питань, пов'язаних із харчовою промисловістю. Винахідниця печива пішла з життя у 2013 році.

печ3

В управлінні, де Леонова працювала інженером-технологом, почали підбирати рецептуру та відпрацьовувати форму для печива.
У складі продукту - борошно вищого гатунку, вершкове масло, цукрова пудра, маргарин, молоко, що згущує, мед, меланж, сіль, сода, інвертний сироп, амоній і лимонна есенція.печ4

Раніше упаковки печива "Дніпро" були такими

печ5печ6

Один із символів міста - печиво "ДНІПРО" у міні скульптурах.

Нагадаємо, раніше ми писали

Унікальні фото кінця 1800-х років. Як на Дніпропетровщині відроджували знищені ліси