Кругленькі, рум'яні, з джемом і цукровою пудрою. Як приготувати берлінські пончики

Берлінські пончики. Ах, ці берлінські пончики! Кругленькі, рум'яні, щедро присипані цукровою пудрою, а всередині – солодкий вибух фруктового джему. Згадка про них викликає ностальгічну посмішку і миттєве бажання відкусити шматочок цього повітряного дива. Хочете відтворити цю магію на власній кухні? Не бійтеся, це не так складно, як здається на перший погляд. Головне – терпіння та трохи кулінарної чарівності. Детально як приготувати смакоту, розповість Дніпровська порадниця. 

Складові:

450 гр борошна
6 гр дріжджів (швидкодіючих)
250 мл молока (тепле)
6 ст.л цукру
1 яйце
0,5 ч.л солі
Ванільний цукор (пакетик)
50 гр вершкового масла

Приготування:

Розчинити дріжджі, 1 ст.л цукру + 3 ст.л борошна в теплому молоці і залишити на 10-15 хвилин, до появи пінної шапочки, далі додати цукор, сіль, масло розтоплене, яйце, і поступово борошно, готове м'яке тісто прибираємо в тепле місце на годину.

Розкотити готове тісто і вирізати кружки круглою формою для печива або за допомогою склянки. Достатньо розкотити тісто до товщини 1-1,5 см., оскільки при смаженні вони дуже збільшуються в обсязі.

берли

Залишити пончики для вистоювання на 10 хвилин. Дуже важливо смажити саме на середньому вогні, інакше при великій температурі верх пончиків підрум'янюється, а середина залишається недопеченою.

Готові пончики викладаємо на паперовий рушник. Начиняємо начинкою на свій смак за допомогою кондитерської насадки. Я використала шоколадну пасту.

Смачного!

 

Берлінські мрійники: рецепт пухких спогадів

Інгредієнти для тіста (приблизно на 12-15 пончиків):

500 г борошна вищого ґатунку
25 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих)
80 г цукру
1 пакетик ванільного цукру (8-10 г)
250 мл теплого молока
2 яйця
75 г розтопленого вершкового масла (або маргарину)
Щіпка солі
Олія для смаження (багато!)
Улюблений густий джем (традиційно – абрикосовий або сливовий)

Цукрова пудра для посипання

Крок 1: Опара – запорука пишності


Якщо ви використовуєте свіжі дріжджі, розчиніть їх у теплому молоці з 1 чайною ложкою цукру та 2 столовими ложками борошна. Ретельно перемішайте до однорідності. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 15-20 хвилин – опара має збільшитися в об'ємі та покритися пухирцями. Якщо використовуєте сухі дріжджі, просто змішайте їх з борошном.

Крок 2: Замішуємо тісто – терпіння буде винагороджено

У великій мисці змішайте просіяне борошно (залиште трохи для підпилювання), цукор, ванільний цукор та сіль. Зробіть в центрі заглиблення і влийте туди опару (або розведені сухі дріжджі). Додайте яйця та розтоплене вершкове масло. Почніть замішувати тісто спочатку ложкою, а потім руками. Воно має стати м'яким, еластичним і злегка липким. Якщо тісто занадто рідке, додайте трохи борошна, якщо занадто густе – трохи теплого молока.

Викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню і вимішуйте протягом 8-10 хвилин. Воно має стати гладким і слухняним. Сформуйте з тіста кулю, покладіть у змащену олією миску, накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів приблизно на 1-1.5 години – тісто має збільшитися вдвічі.

Крок 3: Формуємо майбутні ласощі

Коли тісто підійшло, обережно викладіть його на присипану борошном поверхню і злегка обімніть. Розділіть тісто на невеликі рівні частини (приблизно 50-60 г кожна). Сформуйте з кожної частини круглу булочку. Викладіть булочки на присипану борошном дошку або пергаментний папір на деякій відстані одна від одної, накрийте рушником і залиште ще на 30-40 хвилин для вторинного підйому.

Крок 4: Кульмінація – золотава смакота

Налийте в глибоку сковороду або каструлю достатньо олії – її рівень повинен бути таким, щоб пончики вільно плавали під час смаження. Розігрійте олію до середньої температури (приблизно 170-180°C). Перевірити готовність олії можна, кинувши в неї маленький шматочок тіста – він повинен швидко підніматися і зарум'янюватися.

Обережно викладайте пончики в гарячу олію (не перевантажуйте сковороду, смажте порціями). Смажте з обох боків до золотисто-коричневого кольору, приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку. Готові пончики викладайте на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир.

Крок 5: Солодкий сюрприз всередині

За допомогою кондитерського мішка з тонкою насадкою або звичайного шприца введіть теплий джем у середину кожного пончика збоку. Якщо у вас немає кондитерського мішка, можна зробити невеликий надріз збоку гострим ножем і обережно заповнити пончик джемом чайною ложкою.

Крок 6: Фінальний акорд – цукрова симфонія

Ще теплі пончики щедро посипте цукровою пудрою. Аромат наповнить вашу кухню спогадами про ярмарки та святкові ранки.

Секрети і поради від шефа:

Для більш насиченого смаку можна додати в тісто цедру лимона або апельсина.
Щоб пончики були особливо ніжними, просійте борошно двічі.
Слідкуйте за температурою олії – занадто гаряча призведе до того, що пончики швидко згорять зовні, а всередині залишаться сирими. Занадто холодна – вони вберуть багато олії і стануть жирними.
Не поспішайте на етапах підйому тіста – дайте йому достатньо часу, щоб стати повітряним.
Експериментуйте з начинками! Крім традиційного джему, можна використовувати заварний крем, шоколадну пасту або навіть варене згущене молоко.
Берлінські пончики – це не просто випічка, це маленьке свято, яке ви можете створити власноруч. Подаруйте собі та своїм близьким цю солодку радість!

Смачного!