Куди повідомляти про випадки булінгу у закладі освіти. Подробиці

У Міносвіти було досліджено, що понад 53% учнів стикалися з булінгом у школі, але лише половина з них повідомила про це батькам чи вчителям. Причина цьому – страх осуду чи погіршення ситуації. Повідомити про випадки булінгу у закладі освіти тепер можна онлайн. Куди повідомляти, детальніше розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Антибулінговий розділ АІКОМ (Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту) - державної електронної системи управління освітою, дає можливість повідомити про булінг у закладі освіти анонімно чи відкрито, і ці дані будуть передані директору відповідного закладу освіти. Директор має відреагувати на заяву про булінг, проте, якщо цього не відбудеться, через 24 години буде задіяно передбачений чинним законодавством алгоритм реагування на булінг.

Для отримання доступу до платформи, необхідно:

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ 

або УВІЙТИ   

Зробити це може або сама дитина, або її батьки. Для цього потрібно лише заповнити коротку анкету та надіслати електронну скаргу, залучивши до розв'язання проблеми керівництво школи та, за потреби, поліцію.

Щоб повідомити випадки булінгу онлайн потрібно  

Перейти на сайт Аіком та натиснути кнопку «Повідомити про булінг»   https://aikom.iea.gov.ua/bullying/help

 Зареєструватися або увійти в уже наявний акаунт.
  Заповнити анкету. Заяву можна подати анонімно чи зазначити свої дані.
  Натиснути кнопку «Продовжити» та підтвердити заяву.


  Якщо заяву створює дитина, то вона матиме дві опції  

  заповнити заяву анонімно, тобто не зазначати інформацію, яка може її ідентифікувати;
  або зазначити особисту інформацію, що значно полегшить школі та поліції розв'язання конкретної ситуації.
 Якщо заяву створюють батьки чи інші законні представники, то створити анонімну заяву неможливо.

 Анонімні заяви можуть розглядатися тільки на рівні школи, однак за потреби можна залучити представників поліції. В анонімній заяві достатньо лише текстово описати випадки булінгу, які відбулися. Якщо ж заяву буде спрямовано в поліцію, то можуть знадобитися докази або свідчення для підтвердження факту булінгу. Це не обов’язково, але значно полегшить процес розслідування.

Надіслану заяву отримує директор школи і протягом доби має відреагувати на звернення: скликати спеціальну комісію, де буде обговорено цей випадок та визначено подальші дії щодо сторін булінгу у класі, де стався такий випадок.

 Телефон гарячої лінії з протидії булінгу (з 12:00 до 16:00) - 116000

бул

Нагадаємо, раніше ми писали

Хто в Дніпрі має право на оформлення субсидії. Чи дадуть субсидію з боргами за комуналку