Лікування безпліддя в Україні. Які послуги надаються безкоштовно

В Україні доступні безоплатні послуги з лікування безпліддя. Медична допомога надається в тих закладах, які мають договір із НСЗУ за пакетом “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)”. Таких лікарень зараз 15, 12 із них — приватні. Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на НСЗУ.

Як отримати цю медичну послугу безоплатно

Перше, що потрібно взяти до уваги: послуга з лікування безпліддя надається при вже встановленому діагнозі “Жіноче безпліддя” або “Чоловіче безпліддя”.

Важлива умова: вік жінки на момент початку циклу запліднення повинен бути не більше 40 років.

Спочатку пацієнтка має звернутися до акушера-гінеколога — направлення для цього не потрібне. Лікар проведе обстеження та визначить показання для проведення штучного запліднення. За потреби – направить на консультацію до лікарів іншої спеціалізації (наприклад, ендокринолога).

Як повинен допомогти лікар

Також лікар-акушер гінеколог може направити жінку до спеціалізованого багатопрофільного закладу або перинатального центру, які надають безоплатні послуги в межах пакетів "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах" та "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій".

Після дообстеження або лікування акушер-гінеколог скеровує пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму лікарів. Консиліум ухвалює рішення про показання до послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Після цього пацієнтка може самостійно обрати із переліку медзакладів, які уклали договір із НСЗУ за пакетом “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)”. Лікування можливо як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару, залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Запліднення іn vitro - платно чи ні

Безоплатно в межах пакету “Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)” жінка може отримати один повний цикл на рік — у разі настання вагітності, при цьому у разі народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються.

За які послуги доплачувати не потрібно

Також пацієнтка може отримати другий повний або неповний цикл на рік — у разі ненастання вагітності. Доплачувати за ці послуги не потрібно.

Докладніше про перелік безоплатних послуг у межах пакету ми розповідали тут: http://surl.li/ubsfu.

Нагадаємо, раніше ми писали

Календар магнітних бур на червень 2024: які дні найнебезпечніші