В Україні не приймають деякі купюри. Які гроші не беруть

Увага! Магазини, банки та інші юридичні особи не мають приймати пошкоджені гривневі купюри. Згідно з роз'ясненнями Національного банку України, магазини, банки та інші юридичні особи не зобов'язані приймати деякі гривневі купюри. Це стосується банкнот, які забруднені більш ніж на 45% площі, а також тих, що мають пошкодження хімічними речовинами. Про це повідомляє Дніпровська порадниця

У Національному банку Україні надали детальне роз'яснення.

Деякі гривневі купюри в Україні не мають права приймати ані магазини, ані банки, ані інші юридичні особи. Йдеться про значно забруднені банкноти, у тому числі хімічні речовини. Про це нагадали у Національному банку України.

Які саме банкноти не прийматимуть

Громадяни України не можуть розраховуватись такими купюрами:

пошкодженими водою, вогнем, хімікатами або рідинами, площа яких під час прийому та обробки може стати меншою за 55% від початкової;
якщо пошкодження банкнот призвело до їх спікання чи склеювання;
забруднені радіоактивними та хімічними речовинами, токсичними органічними субстанціями, що негативно впливають на здоров’я людини.

Що робити з купюрами у разі значного забруднення

У разі значного забруднення, через яке купюри відмовляються приймати, потрібно звернутися до територіальних підрозділів Нацбанку, де їх можуть обміняти, але лише у разі надання офіційних документів щодо проведення дезінфекції чи дезактивації банкнот.

Що робити, якщо у вас є такі купюри?

Обміняти в банку: Ви можете обміняти пошкоджені купюри на нові в будь-якому відділенні банку, який має ліцензію на здійснення касових операцій з національною валютою. При цьому банк може стягувати комісію за обмін.
Віднести до Національного банку: Ви можете здати пошкоджені купюри до Національного банку України. НБУ безкоштовно обміняє їх на нові, якщо буде встановлено, що вони дійсні.
Важливо! Пошкоджені купюри, які не відповідають вимогам НБУ, вилучаються з обігу та знищуються.

Які купюри вважаються пошкодженими?

Купюри, забруднені більш ніж на 45% площі.
Купюри, з пошкодженнями, що ускладнюють визначення їх номіналу, серії та номера.
Купюри, з пошкодженнями, що роблять їх небезпечними для використання.
Купюри, з пошкодженнями, що свідчать про їх фальсифікацію.
Детальніше про правила обміну пошкоджених банкнот можна дізнатися на сайті Національного банку України: https://bank.gov.ua/

ощз

 Територіальні підрозділи Нацбанку є у Києві, Львові, Одесі, Хмельницькому, Харкові та Дніпрі.

Пам'ятайте: Використання пошкоджених банкнот може бути небезпечним, адже вони можуть бути легше підроблені. Зверніть увагу на стан своїх купюр та вчасно їх обмінюйте на нові.