Ліпний декор і катеринославську цеглу помітили під час ремонту. Де в Дніпрі торгували книжками

У Дніпрі на вулиці Кудашевській (Барикадній) дивом зберігся будинок Йосипа Шафермана, власника одного із найстаріших книжкових бізнесів у тодішньому місті. Про це повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олени Присягіної.

Як пише автор допису, були часи, коли книготорговці не просто добре жили, а жили так, що будували собі книгарні та прибуткові будинки. А цей будинок чудово зберіг ще одну дивовижну деталь - каретні тумби при в'їзді в арку.

барикадная

Дохідний будинок Йосипа Шафермана

Цей прибутковий будинок був збудований на вулиці Кудашевській (Барикадна), 11а, у першій половині 1890-х років. Власником його був Йосип Шаферман. Домовласник прославився тим, що був господарем одного з найстаріших та найшанованіших книжкових бізнесів у Катеринославі. У цьому будинку знаходився оптовий склад його фірми.

З 1897 року в ньому оселився присяжний повірений Іван Васильович Способний. Крім його великої юридичної практики, був відомий своєю громадською діяльністю. У 1906 році він був головою комітету з виборів до Державної думи і став депутатом 1-ї Держдуми від катеринославської губернії та партії октябристів. А з 1909 до 1917 року був міським головою Катеринослава.

Каретні тумби

Тепер про каретні тумби. Їх я виявила ще у 2017 році, і до речі, ніде більше у місті такі тумби поки що не зустрічалися. І ось уривок із публікації про них.

барикадная

барикадная

барикадная

Проходячи вулицею Барикадною, звернула увагу на старовинний, дореволюційний будинок. Завжди звертаю увагу на подібні будинки: фасад, литі балкони, ажурні сходи. А тут раптом побачила невеликі кам'яні стовпи по обидва боки від арки. Ніколи раніше мені не зустрічалися такі пристрої.

Вікіпедія підказала, що це кам'яні, колесовідбійні (каретні) тумби. Ці тумби встановлювали для захисту кутів будинків від руйнування колісними осями підвод.

Власники ресторану зберегли історію

Якийсь час тому будинок цей займав дитячий центр — стіни і стеля були зашиті гіпсокартоном. Зараз у колишньому прибутковому будинку знаходиться ресторан 19/20. Після демонтажу вони виявили стельову балку з ліпним декором та катеринославську цеглу на стінах. Історичне оздоблення вирішили зберегти.

барикадная

барикадная

А взагалі власники цього закладу підійшли до будівлі з усією серйозністю збереження його історії.

Адміністратор ресторану розповіла, що вони намагалися максимально вписати старовину та в інтер'єрні деталі, збираючи все по крихтах у антикварних магазинах та блошиних ринках. І хочу сказати, що вийшло у них дуже класно!

барикадная

барикадная

У коментарях у декого закралася підозра, чи ж такою прибутковою була торгівля книгами у той час. Присягіна відповіла, що певно, може й ні, але інших відомостей про діяльність Шафермана не збереглося, водночас вона назвала й інші види діяльності, та хто ними займався у тодішньому Катеринославі:

книги

Наприклад, книжковою торгівлею займалися Л.С. Гінзбург та І.В. Шаферман. Письмопаперові товари продавав Я.Д. Бродський. Годинник можна було придбати у магазинах Б.Я. Грановського та І.Я. Когана.

Нагадаємо, раніше ми писали: На Дніпропетровщині діє унікальний приватний музей-садиба (фото)