Мешканець Дніпра знайшов диво-гриб (фото)

Дніпрянин під час збирання грибів у лісі натрапив на цікавий «експонат». Чоловік знайшов гриб, де з під невеликої шапинки відходять пелюстки, що робить його схожим на зірку, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост Григорія Перига.

Що це за чудо-гриб, вперше бачу, хто знає, підкажіть, будь-ласка, - просить у спільноти чоловік підказки.

гриб звіздовик

гриб звіздовик

гриб звіздовик

У коментарях Ольга Коновалова припускає, що це один з різновидів гриба-звіздовика:

гриб-звіздовик

Гриб звездовик є типовим представником сімейства Звездовиков. Він відноситься до умовно-їстівних эукариотам, які знайшли застосування в народній медицині і частково — в кулінарії, але здебільшого гриб не їстівний.

Гриб звездовик має й іншу назву — «земляна зірочка», або «геаструм» (з лат. «гео» — земля і «aster» — зірка).

Основне тіло знаходиться під землею, де утворює своєрідний мішечок. У процесі дозрівання шапка виходить на поверхню, її верхня зовнішня частина лопається, кінці загортаються. У такому вигляді геаструм стає схожий на зірку з 5-10 м’якими губчастим променями.

Всередині зовнішньої оболонки знаходиться спороносна частина, що має форму кулі або овалу. З руйнуванням зовнішнього шару центральна частина звездовика піднімається, тим самим підкреслюючи внутрішню частину плодового тіла. У центрі утворюються ресницеподобні виступи, що прикривають отвір — вхід в спороносну частину гриба, вкриті тонкою оболонкою. У такому положенні плодове тіло визріває до посіву, а промені зовнішнього шару гриба з часом старіють, темніють, іноді відпадають.

Види звездовиков поділяються на 2 основні групи. Одні гриби вживають у їжу в молодому віці, а інші не годяться для приготування. Старі еукаріоти будь-якого підвиду не їдять: вони втрачають привабливість, стають твердими і позбавленими смаку, зате у них з’являються інші корисні властивості. Неїстівні звездовики використовують у народній медицині.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що грибників насторожив вкрай неприємних запах, що йшов від знахідки, так що вживати в їжу її не стали. Шампіньйон жовтошкірий легко переплутати зі звичайним, проте він відрізняється тим, що при натисканні моментально жовтіє.

Також раніше ми писали: Борщ у банці. Швидко та смачно не лише родині, а й бійцям на фронті