Місце сили та пам'ятник козацької слави: історія кургану Гостра могила на Дніпропетровщині

Дніпропетровська область має багато таємниць минулого, проте деякі з них успішно розкриваються археологами та істориками. Серед таких місць є також і курган Гостра могила. Про те, чим він може привернути увагу, пише “Дніпровська панорама”.

Курган Гостра могила входить до переліку пам’яток, які після себе залишили племена скіфів на території сучасної Дніпропетровщини. Скіфські могили, представляли собою пагорби або могильні кургани, які племена робили на честь померлих. Ці могили мали різні розміри та форми, залежно від соціального статусу похованого та часу, коли вони були створені. Багаті та видатні особи могли бути поховані у великих і багато прикрашених могилах, часто з цінними предметами, зброєю та прикрасами. Враховуючи розташування поряд зі степом значимість кургану з роками нікуди не ділася.

гостра могила дніпропетровщина

Після скіфів значний вплив на ці території залишили козаки. У їхні часи на місці Гострої могили знаходилася сторожова вежа, яку козаки назвали "фігурою". Нею була висока споруда з дерева, де виставлялися п'ять бочок, наповнених смолою, і через які проходив канат, просочений сіркою та смолою, опускався до самої землі. Завдяки цій споруді козаки могли комунікувати в разі гострої необхідності, а саме сповіщати про наближення ворога.

гостра могила карта

Довкола подібних місць знаходилися примітивні будівлі для козаків і коней. Після кривавої битви козаки підбирали загиблих братів та ховали їх у братській могилі. За традицією, на похороні козаки підходили до могил, несучи в шапках землю. Досі зберігся яр, де брали землю.

Згодом козацька могила отримала важливе сакральне значення для козаків, ставши пам'ятником героїзму запорожців. Споруду підняли на чималу висоту, яка виділяється в Синельниковському степу.

гостра могила

Досвідчені мандрівники не втрачають можливості побачити Гостру могилу на власні очі коли їдуть дорогами Дніпропетровщини. Курган знаходиться недалеко від траси, своєрідну компанію йому складає балка. Подібні історичні місця безперечно варті відвідин.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що художниця з Дніпра вишила весільну сукню з національним орнаментом для нареченої військового.