Місячний посівний календар на червень 2024: секрети щедрого врожаю

Перший місяць літа для власників ділянок дуже важливий і завантажений. Більшість рослин, окрім найпізніших, до цього періоду посаджені. Головними турботами дачників у червні стає догляд за молодими саджанцями, боротьба зі шкідниками та бур'янами, регулярне підживлення рослин. На клумбі садять літні квіти, а в саду обрізають дерева і кущі, повідомляє Дніпровська порадниця.

Грамотно розпланувати всі види робіт і нічого не упустити допоможе місячний посівний календар. Він враховує вплив Місяця на ріст і здоров'я рослин. Деякі місячні фази вважаються неродючими і невдалими для роботи на ділянці.

Місячний посівний календар на червень 2024 року

1-2 червня - хороші дні для обробки ділянки від шкідників і бур'янів, боротьби із захворюваннями саду і квітів. Можна посадити полуницю і малину. Розпушування ґрунту, видалення зайвих саджанців, обрізка хворих і сухих частин рослин. Не рекомендується поливати і підгодовувати рослини, а також саджати овочі.

3-4 червня - дуже врожайний період. Можна посадити будь-які овочі, зернові культури, зелень і салати, плодові дерева. Замочування й обробка насіння, заготівля живців для щеплень, збір урожаю полуниці. Удвічі корисними будуть підживлення. Не рекомендується пошкоджувати коріння і стебла рослин - вони гоїтимуться довше, ніж зазвичай.

5-7 червня - дні молодика. Будь-які види робіт із рослинами не рекомендуються.

8-10 червня - пересаджування у відкритий ґрунт розсади, висаджування плодових дерев і квітів на клумбі та підвіконні, посів зернових культур. Хороші дні для догляду за виноградом, ягідними кущами, трояндами. Можна підгодовувати і рясно поливати рослини, але не рекомендується застосовувати пестициди і отрутохімікати.

11-14 червня - не дуже родючі дні для посіву овочів. Саджати дозволено ягідні чагарники, плодові дерева, горіхи, виноград. Можна підстригати газон і живопліт, обрізати хворі гілки і зайві пагони, білити і прищеплювати дерева, підгортати картоплю. Також хороший період для збору врожаю полуниці та прянощів. Не рекомендується пересаджувати і підгодовувати рослини, замочувати насіння, розмножувати рослини корінням.

15-17 червня - урожайні дні. Усі посаджені плодові рослини добре приживуться і дадуть гарний урожай, а квіти пишно цвістимуть. Можна обрізати, пересаджувати і прищеплювати рослини - рани загояться швидше, ніж зазвичай. Також можна зібрати врожай ранніх овочів і зелені. Не рекомендується рясно поливати рослини і удобрювати органікою.

18-20 червня - гарний період для посадки будь-яких рослин, особливо з в'юнкими стеблами і ліанами (бобові, виноград, клематис, жимолость), а також посадки вічнозелених рослин і живоплоту. Можна доглядати за садом - обприскати дерева і кущі, обрізати крону, заготовити живці, замульчувати пристовбурні кола. Дозволено підгодувати квіти і чагарники, але не овочі.

21-23 червня - дні повного місяця. Рослини стають дуже вразливими. Посівний календар на червень не радить працювати на ділянці.

24-25 червня - хороші дні для посадки культур, які зимуватимуть у ґрунті. З ранніх рослин можна збирати перший урожай. Вдало пройде боротьба з бур'янами, комахами і гризунами-шкідниками, хворобами. Можна доглядати за клумбою і кімнатними квітами. Дозволені рясні поливи і підживлення, але не варто обрізати рослини і травмувати коріння.

26-28 червня - дуже родючі дні. Можна посадити будь-які рослини, пересадити квіти з горщика на клумбу, полоти, підсапати і мульчувати рослини, збирати врожай для тривалого зберігання. Хороші дні для експериментів на кшталт вирощування нових рослин, схрещування сортів і висаджування тропічних квітів і фруктів. Також можна спробувати виростити домашню рослину з кісточки покупної.

29-30 червня - для посівів останні дні місяця не дуже вдалі. Можна доглядати за ділянкою, зайнятися прибиранням і прополюванням бур'янів, обрізати вуса полуниці і зайві пагони винограду, обприскати сад від шкідників. Дуже вдало пройде боротьба із захворюваннями рослин і оздоровчі процедури. Не рекомендується пересаджувати рослини на нове місце.

Також раніше ми писали У Дніпропетровській області знято нерестову заборону: де можна рибалити вже зараз