Як правильно прати постільну білизну: секрети довговічності та чистоти

Якісна постільна білизна - задоволення не з дешевих. Тому, щоб вона прослужила довше, прати її теж потрібно правильно - щоб і чистою була, і тканина не зіпсувалася. Важливу роль у цьому процесі відіграє температура. Про те, як прати постільну білизну, щоб вона зберігала первісний вигляд якомога довше, повідомляє Дніпровська порадниця.

За якої температури прати постільну білизну

Дискусій про те, за якої температури прати постільну білизну - безліч. Хтось вважає, що чим вона вища, тим краще очиститься тканина. Інші ж упевнені, що і на низькій температурі проблем не буде. Тож на якій температурі прати постільну білизну оптимально? Фахівці сходяться на температурному режимі в 40 градусів.

Для постелі з шовку ідеальною температурою буде 30 градусів. А ось махрову потрібно прати за температури до 40 градусів, під час полоскання не використовувати кондиціонер.

Але чи можна постільну білизну прати за 60 градусів? Відповідь - так, але все залежить від типу і кольору тканини. Цей температурний режим відмінно підійде для постелі з бавовняного перкалю.

Що стосується кольору, то температуру 60 градусів краще вибирати для білих виробів. А ось для кольорової тканини занадто гаряча вода - зло, оскільки з часом вона потоншає і вицвіте.

І пам'ятайте, що інформація про температурний режим та інші правила прання часто вказана на бирці. Не полінуйтеся туди зазирнути.

Як правильно прати постільну білизну в пральній машині

Тепер, коли ми розібралися, яка температура потрібна для прання постільної білизни, давайте поговоримо про те, як її підготувати до відправлення в барабан. Дотримуйтесь цього алгоритму:

  • виверніть наволочки і підковдри, щоб вичистити з куточків пил, що накопичився (так, він там буде, хоч і в невеликій кількості);
  • акуратно складіть постіль, щоб уникнути зминання в барабані;
  • якщо на ній є плями, замочіть - або в машинці, або в мисці, як вам зручно.

Наступним важливим кроком є вибір кількості засобу для прання. Якщо ви користуєтеся рідким гелем, оптимальна його кількість - ковпачок пляшки.

Якщо ж ви віддаєте перевагу порошку, можете скористатися мірною ложечкою (часто йдуть у комплекті з машинкою) або користуватися пропорцією 1 ст.л на 1 кг завантаження. Але якщо білизна дуже брудна, це співвідношення можна збільшити.

На якому режимі найкраще прати постільну білизну

Найкраще для прання постелі підійде делікатний режим. Якщо ж ваша постіль з натуральної бавовни або льону, можете вибирати високу температуру (аж до 90 градусів). Але до такої позначки варто вдаватися лише у виняткових випадках - коли білизна сильно забруднена.

Щодо частоти, то рекомендується прати постіль раз на тиждень. Якщо ви спите без одягу, краще - частіше. Також не забувайте, що наволочку потрібно міняти 2 рази на тиждень. Ваша шкіра точно скаже вам "дякую".

Також раніше ми писали Догляд за орхідеями: 5 порад для новачків від досвідчених флористів