Місячний посівний календар на жовтень 2024: що зробити на городі та в саду

У жовтні для дачників є багато роботи на ділянці. Хоча більшу частину врожаю вже зібрано, без діла вони не залишаться. У другий місяць осені настав час садити озимі культури, готувати дерева і квіти до зимівлі, сіяти сидерати і багаторічні квіти. Загалом, список того, що робити в саду і городі в жовтні, досить великий. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Грамотно розподілити роботу на ділянці допоможе посівний місячний календар на жовтень 2024. Він назве найкращі дати для посадки рослин і догляду за ними, а також попередить про дні, коли краще відкласти роботу на ділянці.

Місячний посівний календар на жовтень 2024 року

1-3 жовтня - дні молодика. Рослини стають вразливими, тому їх краще не турбувати.

4-5 жовтня - можна садити під зиму троянди, гортензії, півонії та інші квіти. Хороші дні для догляду за квітами - санітарної обрізки, мульчування, укриття на зиму і пересадки. Прибирання ділянки, розпушування грядок, посадка живців і приготування компосту. Не рекомендується вносити добрива по листу.

6-8 жовтня - посадка молодих плодових дерев і ягідних чагарників, посів зелені та озимих овочів на відкритій ділянці, а також капусти, перцю і бобових у теплиці. Можна пересаджувати рослини, вносити добрива, боротися зі шкідниками та бур'янами. Не рекомендується обрізати рослини і стригти газон.

9-12 жовтня - збір урожаю пізніх овочів, фруктів і ягід, засушування плодів і приготування консервації. Живцювання, щеплення, пересаджування квітів із клумби в горщики. Хороші дати для посіву рослин з в'юнким стеблом - іпомеї, винограду, плетистої троянди, бобових. Також можна посадити овочі в теплиці. Не рекомендуються рясні поливи.


13-15 жовтня - збір посадкового матеріалу - насіння і цибулин рослин - для посадки наступного року. Для посадок день невдалий, але можна збирати врожай і засушувати ягоди. Прибирання ділянки, перекопування і розпушування ґрунту, внесення гною. Мульчування грядок і укриття від морозів. Можна робити щеплення й обрізати крону дерев.
16-18 жовтня - дні повного місяця. Місячний посівний календар рекомендує нічого не робити на ділянці, щоб не нашкодити рослинам.

19-21 жовтня - розпушування і перекопування ґрунту, прибирання бур'янів і опалого листя на ділянці, посів озимих культур. Внесення в землю компосту і гною. Збір цибулин і насіння рослин. Хороші дні для боротьби з бур'янами і захворюваннями. Не рекомендується обрізати і прищипувати дерева (рани довго гоїтимуться).

22-23 жовтня - місячний посівний календар на жовтень 2024 називає ці дні найкращими для посіву будь-яких культур. Усі посаджені культури добре приживуться і дадуть багатий урожай. Можна вносити добрива, застосовувати отрутохімікати на ділянці, мульчувати грядки. Не рекомендується пересаджувати рослини і пошкоджувати коріння, а також рясно поливати.

24-26 жовтня - можна посадити швидкорослі рослини - зелень, прянощі, салати. Для інших посівів дні неврожайні. Збір пізнього врожаю плодів, санітарна обрізка дерев і кущів, стрижка газону. Можна вносити будь-які добрива і підживлення на ділянку. Зібрані сьогодні плоди не рекомендується збирати для тривалого зберігання - вони швидко згниють.

27-29 жовтня - посівний календар рекомендує ці дні для посіву кімнатних і тепличних рослин. Також вдало пройде посадка молодих дерев і чагарників. Перекопування ґрунту, видалення бур'янів і порослі, обробка ділянки від шкідників. Можна накрити квіти й овочеві грядки укриттям на зиму.

30-31 жовтня - прибирання ділянки, утилізація рослинних залишків, приготування компосту, перекопування ґрунту. Ділення багаторічних рослин і заготівля живців. Обробка саду від шкідників, побілка і санітарна обрізка дерев. Не рекомендується садити квіти та озимі культури, застосовувати органічні добрива, а також замочувати насіння.

Також раніше ми писали Які фруктові дерева не варто саджати восени. Плюси та мінуси осінньої та весняної посадки дерев