Може стати причиною передчасної смерті: чому заборонено їсти з ножа

Напевно, кожен із нас чув від родичів чи близьких людей, таку фразу "не їж із ножа, краще веделку візьми", проте мало хто отримував виразне роз'яснення, чому ж це під такою забороною. Звідки взялася ця прикмета і чому не слід їсти з ножа? Про це детальніше розповість Дніпровська панорама.

Здавна ніж вважався сакральним предметом, тоді наші предки використовували його в різних обрядах та ритуалах, одним із яких було жертвопринесення. Тому навіть столовим ножем вони користувалися з особливою обережністю та дбайливістю, щоб не гнівити духів. Впасти в немилість потойбічних сил можна було через те, що ви їсте з ножа або лякаєте їм когось, тобто не за призначенням.

  • Найпоширеніший аргумент, який хоч раз доводилося чути кожному, звучить так: "Не їж з ножа - будеш злим". Корінням цього забобону послужила віра наших предків у те, що ніж є найагресивнішим столовим приладом і здатний передати свій негативний заряд людині, яка вирішить щось скуштувати з його вістря. Є у цієї версії й інше трактування. У давнину з ножів їли холоднокровні завойовники, які просто не хотіли витрачати свій час на використання інших столових приладів. Звідси пішло повір'я у тому, що, з'їдаючи щось із ножа, людина переймає їх негативні риси характеру.
  • Існує думка, що поласувавши чимось з ножа, можна "зрізати свій розум", тобто стати дурнішим. У цю версію вірять небагато, але забобонні люди вважають за краще не ризикувати.
  • Деякі жінки ніколи не їдять із ножа, бо впевнені, що саме це може стати причиною бід у сім'ї — чоловік почне випивати чи зраджувати.
  • Також езотерики вважають, що вживання їжі з ножа може зіпсувати ауру. Вся справа в гострому кінчику столового приладу, де накопичується негативна енергія, здатна впливати на настрій та самопочуття людини.
  • Існує думка, що злизування їжі з ножа може спровокувати біль у серці. Вважалося навіть, що ця звичка може спричинити передчасну смерть.

Читайте також: Може обрушитися прокляття: чого не можна робити з натільним хрестиком