На Дніпропетровщині помітили рослину, якою раніше топили в печах (Фото)

На Дніпропетровщині помітили рослину, яку раніше використовували, як і солому, для опалення домівок. Про це повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на пост біолога Петра Чегорки на сторінці "Рослинний світ України".

Курай в околицях села Єлизаветівка. Колишній Петриківський район Дніпропетровської області, - підписав світлину Петро Чегорка.

У коментарях Максим Федорченко нагадав цитату з твору Олеся Гончара "Таврія", додавши, що з такого кураю колись вийде перекотиполе:

Перекотиполе буде з цього кураю: "Величезні кураїни-перекотиполе, пружно підплигуючи по відкритих рівнинах, котяться й котяться десь зі сходу на Каховку" (Гончар. Таврія)

Перекатиполе - трав'яниста рослина, що росте в степових або пустельних районах, залишає після відмирання особливі утворення, круглі, овальні і сухі, які складаються з висохлих частин і катаються за вітром у вигляді іноді досить великих куль, розсіюючи насіння.

У 30-40х роках минулого століття кураєм топили печі. Це було найдешевше паливо. З розвитком сільгоспвиробництва та застосуванням різних хімічних засобів цей бур'ян помітно зник з Лісостепу.

Цікаво, що курай - рослина роду Амарантових, налічує більше 100 видів. Росте переважно на рівнинах, на сухих солонуватих ґрунтах. В Італії листя та пагони кураю содового використовують і готують як овоч.

Нагадаємо, раніше ми писали: Виглядають лякаюче: на Дніпропетровщині прокинулися тарантули