На Дніпропетровщині тяжкий випадок ботулізму

Мешканка міста Кам’янське звернулася до швидкої за медичною допомогою зі скаргами на слабкість, запаморочення, сухість в роті, порушення ковтання, мовлення та різке зниження зору. В результаті госпіталізації до медичного закладу КНП КМР «МЛШМД» пацієнтці було поставлено позитивний діагноз «Ботулізм» з тяжким перебігом хвороби, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

В ході санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що зараження відбулося в результаті вживання риби «тарань сушеної» власного виробництва в домашніх умовах. Станом на 21 жовтня хвора проходила лікування шляхом введення протиботулінічної сироватки.

Консерви

Що потрібно знати

Задля уникнення захворювання на ботулізм та інших кишкових інфекцій закликаємо вас:

не купуйте продукцію на стихійних ринках невідомого походження, домашнього виготовлення, навіть якщо цю продукцію пропонують знайомі вам люди, а також ту що не має відповідного маркування з зазначенням виробника, термінів реалізації/виготовлення та тієї, що реалізується з порушенням температурного режиму.

При придбанні риби на агропродовольчих ринках обов’язково запитуйте наявність ветеринарно-санітарної експертизи. При придбанні рибної консерви в торговій мережі звертайте увагу на відсутність бомбажу (задухи) банки.

Ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Нагадаємо, раніше ми писали: Грибний сезон у Дніпрі та області: що слід пам’ятати, щоб не отруїтися