На знищення ракети - не більше 10 секунд. Хто та як захищає небо над Дніпром

Офіцер бойового управління ЗРК Дніпровської зенітної ракетної бригади 23-річний Владислав Аладін за півтора роки повномасштабної війни знищив півсотні ворожих цілей. Для хлопця війна розпочалася у Харкові - у стінах рідного Національного університету Повітряних сил, де замість іспитів довелося вести реальні бої. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Подробиці.

У перші дні війни тоді ще 22-річний Владислав Аладін з іншими курсантами не дав окупантам захопити свій виш. Хлопці з автоматами зупиняли ворожий камаз, який був повний російських військових. 

Ми займали оборону в самому університеті та пильнували вулиці від загарбників. По вулицям Харкова каталися ворожі машини, ми вели вогонь по ним. З кулеметів, гранатометів, автоматів. Хто з чим був, - згадує Владислав.

Після відбиття Харкова хлопця направили на бойову службу до Дніпра. Зараз Владислав Аладін служить у складі Дніпровської зенітної ракетної бригади. 

На даний час я виконую завдання на новітньому озброєнні від західних партнерів збиваю ракети та безпілотні літальні апарати. А до цього мені довелося попрацювати на радянській техніці на С-300. І якщо порівняти, то новітня техніка - це дуже гарно, - розповідає молодий офіцер.

Вартові нашого неба цілодобово стежать за повітряним простором. Їхні бойові чергування тривають по 12 годин. Вони повинні завжди бути готовими відпрацівати ціль. За словами Владислава Аладіна, від моменту виявлення загрози до її знищення захисники неба мають не більше 10 секунд. 

В нашій праці кожна людина має своє завдання. Під час виконання нашого завдання працюють і радіолокаційні війська - вони допомагають нам виявляти цілі. Працює наземна оборона - вони прикривають нас на землі від противника, поки ми боремося з повітряним противником. У нас дуже складна структура взаємодії та кожна людина несе свій вклад в цю роботу. Станом на зараз будь-яку ціль, яку ми виявляємо, ми по ній відпрацьовуємо та вірогідність поразки цілі приблизно 90 відсотків, - каже Владислав Аладін.

Молодий офіцер додає, що найскладніше в його роботі - це нести величезну відповідальність. Адже кожна випущена ворогом ракета може вартувати життя українців. Також завжди хочеться виправдати сподівання людей, які просто моляться на сили ППО під час повітряної тривоги.

Заради досягнення перемоги, про яку мріє кожний українець, захисникам неба потрібно більше сучасної техніки. Сам же бойовий розрахунок постійно намагається вдосконалюватися.

Комбіновані атаки, довготривалі атаки - ми все це вираховуємо, робимо висновки та на наступні удари ми робимо якісь поправки, щоб ми не допустили у наступному пропущені цілі. Ми робимо по кожній атаці висновки та щось змінюємо у нашому процесі, щоб вирогідність поразки була 100 відсотків, - додає захисник неба.

Нагадаємо, раніше ми писали, що стало відомо, як бійці ППО "Схід" тренуються знищувати "шахеди".