Найбільш «ходові» розміри дисків на дорогах України

Розмір дисків, які можна встановити на автомобіль, залежить від типу, класу та марки самого автомобіля. Наприклад, легковики, зазвичай, їздять на дисках з діаметром від R13 до R16, кросовери — від R16 до R18, позашляховики — від R16 до R20. Але, як в будь-якому правилі можна зробити виняток, так і тут на авто можна ставити диски з діаметром, який відрізняється від штатного. Також варто враховувати, що для автомобілів одного класу, але різних марок та моделей, можуть бути призначені диски різних діаметрів.

Найпоширенішими вважаються розміри від R13 до R16. Пояснення довго шукати не доведеться. Просто на дорогах України легкових авто більше, ніж будь-яких інших. Крім цього, кросовери та позашляховики також зустрічаються на невеликих дисках.

Залежність характеристик авто від діаметру дисків

Кожен виробник дає рекомендації, направлені на правильність вибору дисків до авто за рядом параметрів. В них ви знайдете інформацію про можливість встановлення коліс різних діаметрів. Наприклад, на кросовер, де із заводу стоять диски R16, також можна поставити R17 і R18.

Змінювати діаметр в більший бік на кілька розмірів (якщо вони виходять за рамки рекомендованих виробником) можливо, але не рекомендується. Річ у тому, що від розміру дисків залежать ходові характеристики авто (розгін, гальмування, керованість), комфорт при їзді, навантаження на двигун та ходову частину. Ставити менші диски також теоретично можна, але це не має ніякого сенсу.

Причини, чому краще не нехтувати рекомендаціями виробника, наступні:

  1. На диски великого діаметру потрібні низькопрофільні шини. А чим менша висота профілю, тим менше гасяться нерівності дороги. Відповідно, страждає комфорт під час їзди, збільшуються навантаження на ходову. Також при потраплянні у велику яму ризик пошкодити диск буде більшим.
  2. Зміна діаметру відображається на швидкості розгону та гальмування — чим більші розміри, тим менші ці характеристики. Головну роль в цьому відіграє вага коліс (непідресорених мас). Також відповідно змінюється і витрата палива. Різниця незначна, але все одно не дуже приємна.
  3. На менших дисках висота профілю шин повинна бути більшою. При цьому покращується плавність ходу, але страждає курсова стійкість, збільшуються крени на поворотах тощо. Якщо на малі диски поставити шини з середнім або низьким профілем, зменшиться кліренс, що призведе до збільшення ризику пошкодження днища та інших елементів під авто.
    Вказані параметри змінюються і при встановленні коліс різних розмірів у рекомендованих рамках. Але зміни невеликі, тому допустимі.

Покупка дисків: що варто знати

У зв’язку з війною ринок автодисків постраждав. По-перше, ціни на них виросли. По-друге, поставки якісних товарів з-за кордону зменшилися. Тому, якщо вони вам потрібні, краще купувати вже зараз.

Вибирати рекомендуємо в інтернет-магазині, оскільки це набагато простіше. В каталозі Avtodiski.net.ua ви зможете знайти диски саме під свій автомобіль (по марці, моделі, року випуску та модифікації). Вибір доступних моделей набагато більший, тому підходящу ви знайдете швидко та без зайвих проблем.