Найстаріший палац Дніпра. Цікаві факти історії міста, про які мало хто знає (фото)

Сьогодні хочемо розповісти про найстаріший палац Дніпра. Однією з найстаріших будівель у нашому місті є палац імперського намісника краю князя Потьомкіна. Вважається, що його будівництво було завершено у 1789 (1790) році. Тепер він нам відомий як Палац Студентів Дніпропетровського Національного Університету. Про це розповідає Дніпровська порадниця з посиланням на пост Лесі Логашової.

Проектуванням міста Катеринослава займався видатний архітектор Іван Старов. Вважається, що саме йому й належить авторство проекту майбутнього палацу.
Цікавим є той факт, що до спорудження палацу на місці сучасного парку Шевченка знаходився сад відставного запорізького осавула Лазаря Глоби, і князю Потьомкіну довелося викуповувати у нього ділянку. Після продажу саду на пагорбі - Лазар Глоба переїхав жити в нижній сад. На цьому місці зараз розташований центральний парк, названий на честь його засновника - ім. Л. Глоби.

Під час будівництва Палацу також розбивається англійський пейзажний парк, який стає улюбленим місцем для відпочинку катеринославців. В 1887 році саме тут з оркестром та феєрверком святкується 100-річча міста Катеринославу.

Однак, незважаючи на розкіш палацу, його господар так жодного разу і не побував у ньому. Після смерті князя Потьомкіна в 1791 році палац прийшов у запустіння. Будівля поступово руйнувалася і на початку 1830-х років це були просто руїни: дах провалився, був знищений чудовий паркет, не залишилося ні вікон, ні дверей.
Спроби місцевої влади якось урятувати Потьомкінський палац від остаточного руйнування не мали успіху. Тільки наприкінці 1830-х років вирішилася його доля, коли Микола I подарував будинок місцевому дворянству.

Палац відреставрували, упорядкували територію навколо споруди. Тут стали проводити дворянські збори та різдвяні бали, розміщувалися канцелярії губернського та повітового ватажків дворянства. З 1849 тут розмістився перший у місті музей - музей старожитностей. Під час Кримської війни (1853-1856), як втім, і під час І світової палац використовувався як шпиталь, а в роки російсько-японської війни (1904-1905) тут розміщується майстерня з пошиття одягу для солдатів.

У саду біля Палацу побували Олена Пчілка та Федір Шаляпін. Бал першокурсників Гірського інституту, що проходив у палаці, у 1918 році відвідала відома актриса німого кіно Віра Холодна. Саме тут відомий вчений Лев Писаржевський представив перший флакончик йоду, здобутий уперше в країні, і це сталося саме в нашому місті. А під час XIII археологічного з'їзду, який проходив тут у 1905 році, стався мовний скандал.

У Катеринославі, а згодом і в Дніпропетровську, Потьомкінський палац виконував різноманітні соціальні функції. Наприклад, до Другої світової війни тут був будинок відпочинку для робітників. Під час ІІ світової війни будівля згоріла. Від колишнього палацу залишилися лише стіни та колони. Після війни навіть порушувалося питання про те, щоб розібрати руїни і побудувати щось інше, але все-таки вирішують палац відновити.

На початку 1950-х споруду було відреставровано, перебудовано і віна набула свого теперішнього вигляду, хіба що навпроти будівлі тривалий час розміщувався фонтан.
Колишній Потьомкінський палац було відновлено та передано під новий палац – тепер Студентів. Нині історія найстарішого палацу міста продовжується…

потепоте2поте1поте3поте4поте5поте6поте7поте8поте9