Народне свято 11 червня: чому не можна влаштовувати пікнік і розповідати про чужі хвороби

Сьогодні, 11 червня, Всесвітній день пам'яті домашніх тварин. Віряни вшановують пам'ять святих апостолів Вартоломея й Варнави. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Що сьогодні за церковне свято

11 червня в церковному календарі – день пам’яті святих апостолів Вартоломея й Варнави. Святий апостол Варфоломій був родом із Кани Галілейської та одним із дванадцяти апостолів Христових. Господь Ісус Христос побачив у ньому "справжнього ізраїльтянина, в якому немає лукавства". Він разом з апостолом Филипом проповідував Євангеліє в Сирії та Малій Азії. Здійснив багато див і зцілив одержиму бісом дочку царя Полімія. Помер на хресті, ставши мучеником.

Святий апостол Варнава співпрацював з Варфоломієм у проповіді. Після прийняття Святого Духа випав жереб разом з апостолом Филипом проповідувати Євангеліє в Сирію і Малу Азію. Його сестра діва Маріамна супроводжувала його. Здійснили багато знамень, зцілили хворих та біснуватих. Засуджені на смерть через розп’яття. Помер на хресті.

Що не можна робити 11 червня

  • Заборонено сваритися, особливо подружній парі, тому що можна налякати своє щастя.
  • Не можна брати і давати гроші в борг — увесь рік будеш бідним.
  • Краще не збирати лікарські трави — їх отруює нечиста сила.

Не варто рахувати цього дня монети, тому що залишитесь без грошей. Забороняється влаштовувати пікніки. Наші предки вірили, що цього дня на полянах збирається нечисть, яка може довести людей до безумства. А ще не можна слухати і розповідати про чужі хвороби — вони можуть з'явитися у вас.

Народні прикмети і традиції на 11 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: ніч проти 11 червня тепла — до спекотного літа;
  • вранці хмари — до обіду піде дощ;
  • почути грім цього дня — до хорошої риболовлі;
  • над водою вранці туман стелиться — буде багато в лісі грибів.

Дуже важливо цього дня помиритися з тою людиною, з якою ви перебуваєте у сварці. Якщо у вас немає можливості зустрітися, можете зателефонувати. Але зробити це варто до заходу сонця, тільки тоді вчинок принесе у життя добробут.

Іменини 11 червня

Які сьогодні іменини: Варфоломій, Єфрем, Марія.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 11 червня, є сардонікс. Напівдорогоцінний камінь, який має контрастні шари в своєму забарвленні. В давнину сардонікс вважали каменем шляху, тому його як оберіг носили мандрівники.

Також раніше ми писали Коли в Україні Вознесіння 2024: що це за свято, традиції та прикмети