Народне свято 29 травня: чому сьогодні не можна сумувати та сваритися

Сьогодні, 29 травня, в православному календарі день пам’яті мучениці Феодосії. Вона є однією з пошанованих святих у християнстві. Вона жила у VIII столітті в Константинополі. Її батьки були заможними і благочестивими людьми, які довго молились за народження дитини. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Яке сьогодні народне свято

Після смерті батьків Феодосія роздала бідним весь отриманий спадок і вступила до монастиря святої Анастасії, де прийняла постриг. Частину залишених грошей вона використала на написання образів Богородиці і Спасителя для церкви.
У той час відновилися гоніння на іконошанувальників. Імператор Лев Ісавр, який був відомий своїм дратівливим характером, наказав знищити всі ікони у місті. Особливу увагу він приділив образу Христа, який висів на мідних воротах Великого Константинопольського палацу. Коли патріарх Анастасій намагався виконати цей наказ, християни на чолі з Феодосією перекинули драбину, на якій він стояв.

За цей вчинок Феодосію заточили в темницю, де їй протягом семи днів завдавали по сто ударів прутами. На восьмий день її вивели в місто, щоб продемонструвати наслідки непокори імператору. Дорогою охоронці продовжували бити її. Коли вони дійшли до Волової площі, один з солдатів жорстоко вдарив її по голові, а потім проштрикнув горло. Феодосія померла на місці, віддавши душу Богу. Її тіло було поховане з почестями в Петріоні.

Після її смерті, вважається, що мощі Феодосії стали творити дива, зцілюючи хвороби та даруючи спокій і психічне здоров’я. Коли іконоборство було зупинено, Феодосію проголосили преподобною мученицею.

Прикмети 29 травня

  • Дощить — до багатого урожаю зерна.
  • Зіркова та тепла ніч — до погожого літа.
  • Почути спів зозулі — буде хороша погода.

Що сьогодні не можна робити

  • Здавна цей день вважали найменш сприятливим, а тому намагалися не виходити зайвий раз на вулицю. Не можна сумувати, адже за настроєм цього дня створюється майбутнє.
  • Не варто стрибати по землі, урожаю не буде.
  • Заборонено сваритися, сварка затягнеться надовго.

Що можна робити сьогодні

Щоб домашня худоба була здоровою протягом всього сезону, цього дня їй давали печені коржики. Селяни йшли в поле, щоб оцінити якість посівів, якщо вони вже колосилися, то чекали на великий урожай.

  • дивилися, який сьогодні день: заквітло жито — можете білити полотна;
  • день спекотний — до великої кількості білих грибів у лісі;
  • вранці по воді стелиться туман — буде ясна погода;
  • активно літають біля вуликів бджоли — прийде швидкий дощ;
  • багато павуків — чекайте на хорошу погоду;
  • колоситься жито — до великої кількості грибів восени.

Іменини

Які сьогодні іменини: Олександр, Андрій, Іван, Костянтин, Федот, Марія, Фаїна, Феодосія.

Талісман дня

Талісманом людини, народженої 29 травня, є берил. Здавна цей камінь вважали священним символом землі. Берил також називали каменем бізнесу, вірності та щастя у родині.

Також раніше ми писали Пухнасті друзі для маленьких пустунів: 5 порід котів, які ладнають з дітьми