Нащадок доісторичних льодовиків: що відомо про "Валуни" у Дніпропетровській області

На Дніпропетровщині є місце, яке створено рухом льодовиків сотні тисяч років тому – природна пам'ятка «Валуни». Тутешні оглядові майданчики дають можливість усамітнитися та відкинути всі проблеми, перебуваючи у самому серці природи, пише “Дніпровська панорама”.

У вихідний день після важкого тижня хочеться залишитися наодинці із собою і насолодитися гармонією з природою. Оглядові майданчики – місця, де можна добре розглянути красу навколишніх видів. На Дніпропетровщині також воно є. «Валуни» являють собою високий півкілометровий вал, зрізаний водами Дніпра, що утворює п'ятнадцятиметровий обрив. Таким чином тут можна спостерігати за берегом Кам'янського водосховища. Розташоване це місце у районі села Домоткань Дніпропетровської області.

Історія довжиною в тисячі років

Цей незвичний ландшафт утворився внаслідок Дніпровського заледеніння (250-170 тис. років тому), просувалося на південь двома «мовами» – по Дніпру та Дону. Це найбільше заледеніння, яке досягло, зокрема, територій Дніпропетровської області, а саме Кам'янського та Дніпра. Судити про просування льодовика дозволяють характерні залишкові форми рельєфу, структура та склад відкладень. Величезні маси льоду та снігу, що утворюються на куполі льодовика, під власною вагою набувають певної плинності, і розтікаються по периферії. При цьому захоплюються частинки підстилаючих шарів ґрунту та гірських порід.

Саме тому тут можна зустріти відкладення через рух льодовиків – морени – характерної геометрії. Морени складаються, як правило, із глинистих частинок, перемішаних з валунами, розміром від кількох сантиметрів до десятків метрів. Їхній склад не відповідає корінним породам та місцевим відкладенням, оскільки він подолав часом тисячі кілометрів. На поверхнях валунів можуть спостерігатися борозни та подряпини, що виникли під час переміщення. Присутність закам'янілих залишків фауни та флори льодовикових епох також дозволяє зробити відповідні висновки.

Неймовірні краєвиди

Під валом знаходиться дуга затоки і кілька кілометрів води, що хвилюється, до лівого берега на горизонті, на заході – звуження річки в місці старовинної козацької переправи Переволочна – Мішурін Ріг. Тутешні камені здебільшого нетипові для цих місць. Округлі – валуни, до 5-6 метрів розміром, рожевого граніту, з льодовиковими подряпинами.

Особливо щасливі мають шанс знайти тут рідкісні мінерали, а часом і рештки істот, що давно вимерли. Якщо цікаво потримати в руках, а не розглядати у вітрині музею, зуб мамонта або шматочок ікла шаблезубого тигра, варто уважно оглянути те, що обсипається до основи урвища.

Поїхати на це місце справді варто, бажано на весь день. Гарні види порадують око, а якщо залишитися до заходу сонця, то можна розжитися грандіозними враженнями, а також хорошими кадрами для своїх соцмереж.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі знайшли тумбу, якій понад сотню років.