Навчальний рік 2023-24 у Дніпрі: кому зі школярів потрібна медична довідка

Вже скоро у Дніпрі розпочнеться новий навчальний рік. У цьому році деякі школярі нашого міста навчатимуться очно, а деякі - знову дистанційно в режимі онлайн. Навіть якщо дитина не піде у цьому навчальному році до школи, це не означає, що можна пропускати медичний огляд. Тим більше його треба робити не заради довідки, а у першу чергу для того, щоб переконатись в тому, що з дитиною все добре, або вчасно виявити проблеми зі здоров’ям, передає "Наше місто". Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

1

Кому із школярів без довідки не обійтись

Наразі українські учні, так само як і в мирний час, мають проходити обов’язковий профілактичний медичний огляд та надавати до закладу освіти довідку визначеного зразка. Така довідка надається щороку.

При цьому терміни подання довідки в школу для учнів 2–11 класів законодавством України чітко не визначені, тому її можна подати впродовж року. Для зарахування до закладу освіти (наприклад, у випадках, коли дитина йде до 1 класу чи переводиться з одного закладу до іншого) така довідка раніше мала бути надана закладу освіти в пакеті документів. Проте під час воєнного стану учні  можуть подавати заяви про зарахування до закладу освіти в пакеті з тими документами, які є в наявності.

2

Українське законодавство не передбачає відповідальності за ненадання довідки про стан здоров’я учня. Як свідчить досвід дніпровських батьків, минулого року в одних школах зовсім забули про медичні довідки, а в деяких їх вимагали надіслати навіть тих учнів, які евакуювались закордон.  Кому точно не потрібна довідка – так це майбутнім студентам-першокурсникам. Хіба що вони будуть мешкати у гуртожитках – тоді без флюорографії  та відвідування сімейного лікаря не обійтись.

Пройдіть огляд та спіть спокійно

Олексій, син дніпрянки Наталі Видюк,  цього року йде до 5-го класу. Тож мама разом із ним прийшла на щорічний медичний огляд.

3

"Моїй дитині 10 років, тож цьогоріч ми проходимо лише сімейного лікаря, – зазначає Наталія Видюк. –  Напередодні здали необхідні аналізи, довідка вже в нас на руках. Вважаю, що проходити медичний огляд вкрай важливо, адже таким чином я стежу за станом здоров’я своєї дитини. Ми ще не визначились з формою навчання, але вона тут неважлива. У сина були певні проблеми по лінії ендокринолога. Зараз все нормально, але має бути контроль. До того ж він вже другий рік відвідує спортивну  секцію. Тож я маю бути впевнена, що йому дозволені фізичні навантаження".

4

В кабінеті сімейного лікаря хлопчик зробив пробу Руф’є. Все виявилось в нормі – можна продовжувати заняття східними єдиноборствами. Попри війну цьогоріч процедура проходження медичної комісії не змінилась. Увесь огляд учнів триває згідно з Програмою медичних гарантій і є безкоштовним. Педіатр чи сімейний лікар має видати необхідну для школи довідку, де, зокрема, буде вказано групу для занять фізкультурою - у Олексія вона буде основною.

5

Більше за все медична довідка потрібна першокласникам

Найбільший огляд у лікарів мають пройти дніпровські  першачки. Їм разом з батьками треба відвідати дитячого хірурга, ортопеда-травматолога, дитячого офтальмолога, стоматолога. А також зробити пробу Руф’є, здати різні аналізи. Щодо учнів других, третіх, четвертих та п’ятих класів, то вони мають відвідати лише сімейного лікаря.

В 11 років знову потрібно пройти огляд у дитячого офтальмолога, стоматолога, хірурга, ортопеда, зробити пробу Руф’є та здати аналіз на гемоглобін. У віці 12-13 на дітей  чекає лише сімейний лікар та проба Руф’є, у 14-15 – стоматолог (його у будь-якому віці треба відвідувати раз на рік). З 15 років – флюорографія та дитячий хірург. Щодо оглядів вузьких спеціалістів, сімейний лікар вирішить, чи  треба дитину показати комусь з них. Медики наголошують: відвідати лікарів потрібно не для галочки чи для отримання довідки, а для того, аби переконатись, чи все добре зі здоров’ям дитини.

6

"Я рекомендую всім батькам проходити медичний огляд незалежно від того, на якій формі буде навчатись дитина, – зазначає Маргарита, сімейна лікарка одного із медичних закладів Дніпра.  – У більшості дітей саме під час медичного огляду можна виявити те, що в них, наприклад, через постійне користування гаджетами погіршився зір. Зараз у багатьох дітей це є однією з головних проблем. Також  у більшості завищений показник з проби Руф’є. Це свідчить про те, що  серцево-судинна система школярів не здатна нормально реагувати на фізичні навантаження. Третій рік поспіль через ковід та війну вони  щоденно лежать на дивані або грають в ігри на комп’ютері. Тож 30 присідань – це вже ніби шокова терапія для їхнього організму. Через це багатьох юних пацієнтів ми відправляємо до кардіолога, аби той перевірив серце та обрав для них оптимальну групу для занять фізкультурою".

У Дніпрі дізнатись детальніше про медичний огляд перед школою батьки можуть у свого сімейного лікаря. Треба лише записатись на прийом та відвідати амбулаторію. Це саме стосується і переселенців. Якщо вони не мають сімейного лікаря, їм слід звернутись до реєстратури медзакладу -  там вже підкажуть, як правильно діяти.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, чи правда, що НУШ цього року не буде.