Навчальний рік 2023-24. У Дніпрі відповіли на запитання з батьківських чатів

Заступник начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олена Яковенко сьогодні продовжує відповідати на найпоширеніші питання батьківських чатів, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на "Наше місто".

відповіді на питання з батьківських чатів

Чи правда, що НУШ цього року не буде? Чи буде щось нове, невідоме?

Реформа продовжується. Ми дуже вдячні Міністерству науки та освіти України за те, що вже є деякі напрацювання. У нас у місті продовжує працювати пілотна школа щодо впровадження нової української школи у середніх класах. Також продовжується набір у перші класи.

Як навчатимуться діти, якщо будуть відключення світла та води? Чи забезпечені навчальні заклади ємностями з водою?

У школах є ємності з технічною водою, в укриттях ще й з питною. Під час блекаутів ми коригували освітній процес, доопрацьовували пізніше.

Чи будуть групи продовженого дня, а також гуртки та секції у школах, якщо навчання обіцяють у дві зміни?

Спортивні школи вже минулого навчального року мали можливість працювати на базі установ, де є укриття. Цього року продовжимо це. Змішана форма з'явилася тому, що хочемо дати дітям можливість відвідувати як уроки, а й секції, гуртки. Друга зміна закінчуватиметься приблизно о 16:30. З цього часу працюватимуть секції та гуртки. А це теж музичні, мистецькі школи. Це все буде скориговано. Потрібно визначитися, що зараз найважливіше для дитини. Якщо це заняття спортом, можливо, потрібно вибрати екстернат.

Чи буде організовано харчування дітей у школах за змішаної системи навчання? Чи пільги будуть? Як буде організовано харчування під час тривоги?

Пільги, звісно, залишаються. Діти, які навчатимуться за партами, будуть нагодовані. В даний час розглядається можливість передачі страв у боксах. Діти зможуть взяти їх і є у укриттях. Також використовуватиметься одноразовий посуд. У укриттях є санвузли – школярі зможуть помити руки.

Чи розповітимуть дітям у школах, що таке війна?

Виховний процес ніхто не скасовував. Найголовніше завдання – виростити патріотів України. У різному віці у тому, що таке війна треба пояснювати по-різному. Але зараз вже навіть найменші діти розуміють, що відбувається у країні. Розповідати, показувати треба виважено, зберігаючи у своїй психоемоційний стан дитини. Це дуже важливо. Велике значення має майстерність вчителя, правильний підхід.

Чи батьки мають право відмовитися від купівлі друкованих зошитів?

Ніхто їх не змушував це робити. Ми маємо програми «Інтелект України». Там батьки свідомо пишуть заяви та щомісяця купують друковані зошити. Вони самі це обрали. У будь-якому разі вчитель рекомендує, а батьки мають право купувати чи ні.

Чи будуть цього року благодійні внески до фондів шкіл?

Це питання вирішують батьки. На те вони благодійні. Які внески зараз мають бути? Укриття облаштовано коштом міського бюджету, питна вода закуповується, аптечки є, вогнегасники оновлені. Діти більше року до школи не ходили. Все чисто, обережно. Що фарбувати, які кошти збирати? Кошти благодійні.

Що буде із підручниками? Чи доведеться носити з собою ноутбук або зобов'яжуть купувати нові книги?

Купувати книги не зобов'яжуть, є доступ до електронних підручників на сайті МОН. А також КП «ЄДніпро» розробило освітню програму My Book, де є у доступі всі підручники. Можна сформувати електронний портфель та не просто використовувати підручники, а робити позначки, закладки. Якщо це зручно – робіть так. Якщо ні – вже замовлено звичайні підручники. Книжки для шостих класів уже почали завозитись до бібліотек. Сподіваюся, буде завезено максимальну кількість, діти користуватимуться ними.

Чи можуть батьки змусити купувати дітям шкільну форму?

Указом Президента України шкільну форму скасовано. Такого уявлення немає. Є шкільний одяг. Хотілося б, щоб батьки розуміли, що в школу дитина має одягатися ближче до ділового стилю. А на фізкультуру ходити у спортивному, щоб дотримуватись санітарно-гігієнічних норм. Щоб дитина не ходила на уроки фізкультури, а потім у тому ж одязі – на звичайні заняття. Має бути баланс. Для дітей пільгових категорій шкільний одяг має компенсуватися.

Чи плануються лінійки, святкування 1 вересня?

Минулого року ми підтримували святковий настрій. Директори проводили зустрічі онлайн. Деякі першокласники приходили познайомитися з учителем. Цього року дивитимемося. Безпека та життя дітей понад усе. Буде все добре – проводитимемо. Але ми розуміємо, що великих лінійок не рекомендовано. Можна зібратися невеликими групами з урахуванням посадкових місць у укритті. Можливо, це будуть вибіркові класи – наприклад, перші та одинадцяті. Або кілька паралелей, щоб мінімізувати ризики.

Нагадаємо, раніше ми писали: Школа 2023-2024. Навчальні заклади Дніпра готуються зустріти учнів (фото)