НБУ пом'якшив валютні обмеження для населення: що це означає для ринку та яким буде курс у Дніпрі

Національний банк України 30 листопада ухвалив, а 1 грудня вже набрали чинності нові пом'якшення валютних обмежень. Як це вплине на валютний ринок та чого далі чекати від курсу, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на "Ми - Україна".

Що змінилося?

24 лютого 2022 року НБУ ухвалив постанову №18, якою встановив валютні обмеження на час воєнного стану. У пункті 12 цієї постанови заборонили здійснювати торгівлю валютними цінностями, але із виключеннями, перелік яких поступово розширюється. Стосуються пом'якшення й продажу валюти фізособам.

Наприкінці літа НБУ дозволив під розміщення на строковий депозит безготівкову валюту купувати вже не на 100 тис., а на 200 тис. грн. Банкам відкрили можливість продавати безготівкову валюту фізособам без підтвердження в межах щомісячного ліміту в еквіваленті 50 тис. грн із зарахуванням на поточний рахунок. Тобто щомісячний ліміт на придбання безготівкової інвалюти збільшили до еквіваленту 250 тис. грн – уп'ятеро за рік.

Тепер НБУ дістався пом'якшень і у готівковому сегменті. До початку зими фізособам дозволяли купувати інвалюту з урахуванням трьох обмежень. Найзначніше – продаж їм інвалюти не мав перевищувати більше ніж на 20% обсягу купівлі. Відтепер на готівковому ринку для населення взагалі немає обмежень.

Як це вплине на курс?

За словами голови НБУ Андрія Пишного, жорсткі вимоги є однією з причин множинності обмінних курсів. Тобто маємо готівковий курс та безготівковий. Але після послаблення вимог до безготівкового продажу влітку та повного їхнього зняття для готівкового взимку, різниця між ними скорочуватиметься.

Ми маємо підстави очікувати, що це дасть нам змогу утримувати на мінімальному рівні різницю між курсами: готівковим та безготівковим. За підсумком це посилить стійкість валютного ринку, – прогнозує Пишний.

Аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ відзначає певні успіхи НБУ.

Множинні курси поступово усуваються, – констатує він, – Раніше і у безготівці було кілька курсів, і офіційний суттєво відрізнявся від того, що був на "чорному" ринку. Зараз офіційний курс підтягується та відповідає міжбанківському, коливається разом з ним. Курс в обмінниках відрізнявся від міжбанку більш ніж на гривню. До гривні – нормальна відмінність, а от понад гривню – аномальна відмінність. Зараз банки зняли обмеження з продажу готівкової валюти не тільки в межах придбаної, а й загалом в межах валютної позиції. Тобто тепер вони почнуть активно продавати валюту на готівковому ринку, поступово витискаючи "сірі" та "чорні" обмінні пункти. Саме вони домінували на ринку, бо пропонували більш цікавий курс. Думаю, що курс стиснеться. Міжбанківський та офіційний взагалі майже не будуть відрізнятися, готівковий від них буде відрізнятися максимум у межах 50-60 копійок. Але це у 2023 році, а от у 2024 році все залежатиме від динаміки міжнародної фінансової допомоги".

На думку аналітика, для того, щоб вийти на якусь рівновагу валютним курсам знадобиться не надто тривалий час – близько тижня. Перший день пом'якшень на готівковому ринку міжбанківський та готівковий рушили назустріч один одному.

Далі, попереджає Олексій Кущ, гойдалки ще зберігатимуться, і загальна тенденція щодо напрямку валютного курсу залежить від того, як надходитимуть кошти донорів.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі в McDonald’s з'явилися унікальні наліпки