Не кожен городник знає ці правила. Що потрібно знати при посадці картоплі

Сезон посадки картоплі стартував. Здавалося б, нічого складного у цьому процесі немає. Насправді одна помилка може коштувати всього врожаю. Яких правил потрібно дотримуватись при посадці картоплі, щоб отримати хороший урожай, розповідає Дніпровська панорама, посилаючись на РБК-Україна.

У картоплі для посадки в жодному разі не повинно бути довгих паростків. Така картопля буде дуже довго сходити. Або навіть взагалі не зійде. Якщо паросток більше 3 см, обламайте його.

Велика помилка – саджати майбутні кущі картоплі близько один до одного. Відстань між лунками має бути близько 35 сантиметрів. Оптимальна відстань між рядками – 60-70 см.

Невелика хитрість для заощадження простору. Наприкінці ряду посадіть картоплю з відривом 15 сантиметрів друг від друга. А коли сходи зійдуть, ви зможете пересадити кущики на ті ділянки, де овочі не проклюнулися.

Правильно підберіть час для посадки. Якщо посадити рано, вона може почати замерзати у ґрунті. Або ж буде водянистою.

За деякими версіями, садити картоплю потрібно коли починають розпускатися листочки на деревах. Найпізніший термін посадки картоплі – весняний Микола, 22 травня.

Оптимальною температурою ґрунту для висаджування картоплі вважають +8...+10 градусів, що дозволяє землі достатньо зігрітися. Тут слід враховувати, що якщо її почати садити рано, високий ризик, що картопля почне замерзати в ґрунті або буде рідким у результаті.

Додамо, що у разі заморозків найсильніше страждають сходи, які підросли до 3-5 см. А ось картопля може перенести холоду до -5 градусів.

Для перевірки, чи прогрівся ґрунт, термометри не потрібні - часто використовують "прийом лопати", коли роблять коп на 10-12 см і кидають земляну пробу, перевіряючи її стан:

  • Якщо грудка прилипає до землі (через велику вологість), то слід ще почекати.
  • Якщо він розсипався на дрібні крихти (пил), садити картоплю потрібно негайно.
  • Якщо грудка розпалася на кілька великих фрагментів, значить ґрунт готовий до посадки.
  • Ще можна зорієнтуватися за природою. Наприклад, звертають увагу, коли починають розпускатися листочки, цвісти черемха, з'являються кульбаби. Зазвичай, це початок травня. А ось останній тиждень травня вважається найпізнішим терміном. Якщо садити пізніше, то картопля не встигне дозріти і погано зберігатиметься, врожай стане біднішим.

Крім зазначеного вище, садівники іноді для робіт з картоплею вдаються до народних прикмет. Так, існує думка, що висаджена в середу або суботу картопля відрізняється дуже низькою лежкістю.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як тюльпани стають символом весни у Дніпрі (фото)