Не варто. Кому категорично не можна їсти редис

Кому можна, а кому категорично заборонено їсти редис. Що потрібно знати та яких порад дотримуватись. Хоча цей ранній овоч в цілому дуже корисний, деяким людям не варто вживати його, особливо у великих кількостях, повідомляє Дніпровська панорама.

Редиска — весняний овоч, який завдяки багатому складу може по-різному виявлятися в організмі людини. І хоча в більшості ці впливи будуть позитивними, краще дотримуватися деяких запобіжних заходів у споживанні редиски дітьми, вагітними жінками та людьми з деякими захворюваннями.

Вагітність

Не можна сказати, що вагітним жінкам забороняється їсти редиску, але і є її у великих кількостях теж не варто. Адже це питання недостатньо вивчене, щоб винести однозначний вердикт та дозування. Відомо, що рання редиска містить ефір, який шкідливий для слизових оболонок дитини, тому зовсім раннім овочом балувати себе не варто.

Годування груддю

У період лактації молодій мамі краще відмовитись від редиски. Це пов'язано з тим, що специфічний смак овочів може негативно позначитися на молоці: воно стане гірким і дитина не захоче його пити.

редис
Діабет

Редиска має деякі властивості, які здатні знижувати рівень цукру в крові. Саме тому людям з діабетом варто включати редиску до свого раціону в періоди підвищеного цукру в крові, але бути обережними при нормальних та низьких показниках, щоб не потрапити у стан гіпоглікемії.

Каміння в жовчному міхурі
Якщо у вас є каміння в жовчному міхурі, варто бути обережними з редисом, адже він збільшує відтік жовчі. Цей ефект може збільшити ризик раптових нападів болю через те, що жовчний камінь блокує жовчну протоку.

Хірургічні операції

Як ми вже говорили, велика кількість редис може знизити рівень цукру в крові. Є побоювання, що це може стати на заваді контролю цукру в крові під час і після операції. Тому краще припинити вживати редис як мінімум за 2 тижні до планової операції.

Кому можна їсти редиску, але в обмеженій кількості

редиска


Для деяких категорій людей лікарі рекомендують їсти редиску, але в невеликій кількості. У таких випадках варто пильно стежити за своїм самопочуттям та виключити редиску при негативних реакціях організму. Ось список цих людей:

  • діти віком від трьох до семи років
  • люди після операцій на органах шлунково-кишкового тракту
  • люди з гострими захворюваннями ШКТ, а також печінки та нирок
  • хворі на холецистит
  • які страждають на весняні алергічні реакції
  • люди, які перенесли серйозне харчове отруєння.