Не викидайте старе насіння. Скільки років можна зберігати та як перевірити якість

Насіння овочів - це запорука щедрого врожаю. Після закінчення сезону, напевне, у кожного городника залишається запас невикористаного насіння. Зберігаючи його, важливо знати, як воно "старіє" та як перевірити його життєздатність, щоб не втрачати дорогоцінний час та врожай. Проте, не всі знають, як правильно їх зберігати, щоб зберегти схожість та життєздатність. Деякі секрети розповість Дніпровська порадниця.

Чи може насіння зіпсуватись

Насіння з віком "псується" - це означає, що його життєздатність зникає, і воно більше не проростає. Якщо не посадити, то з часом їх життєздатність зменшується через старіння, вплив світла, зміни температури та вмісту вологи.

Багато пакетів з насінням мають термін придатності, який зазвичай вказує на період, протягом якого насіння гарантовано проросте. Залежно від умов зберігання та інших факторів насіння може залишатися життєздатним після закінчення дати.

Насіння з тривалим терміном служби часто має тверду насіннєву оболонку, яка забезпечує захист від факторів навколишнього середовища та механічних пошкоджень. Прикладами є насіння квасолі, гороху та кабачків.

Насіння з коротшим терміном служби має вищий вміст вологи та більш сприйнятливе до деградації. Прикладом є насіння салату, цибулі та петрушки.

купити насіння2

Як довго зберігається насіння

Життєздатність насіння може змінюватися залежно від конкретного виду та умов зберігання. Наприклад:

насіння овочів - від 3 до 6 років
насіння плодів - від 2 до 6 років
насіння квітів - від 1 до 3 років
насіння трав - від 1 до 3 років

Як дізнатися, чи хороше насіння

Потрібно скласти 10 насінин у вологий паперовий рушник, який можна закривати, та зачекати скільки насіння проросте.

Після цього помножте кількість насіння, яке проросло на 10, щоб обчислити відсоток проростання. Якщо проростає від 40 до 60% насіння, то потрібно сіяти густо.

Однак, якщо проростає менш як 40%, подумайте про покупку свіжого насіння.

Підсолена вода допоможе визначити якість посівного матеріалу. Насіння поміщають у соляний розчин, на літр води - чайна ложка солі, та залишають на 2-3 години. Насіння, що спливе, залишиться на поверхні, і є низькоякісним.

Те, що осяде на дні, потрібно промити, просушити, якщо не будете сіяти його вже зараз, або замочити та розпочинати посів.

Як може зіпсуватися насіння

Насіння з віком "псується" - це означає, що його життєздатність зникає, і воно більше не проростає.

Існує декілька причин, чому це відбувається:

Старіння: З часом біохімічні процеси в насінні сповільнюються, що призводить до зниження його життєздатності.
Вплив світла: Пряме сонячне світло негативно впливає на схожість насіння.
Зміни температури: Різкі перепади температур також можуть погіршити якість насіння.
Вміст вологи: Занадто висока або занадто низька вологість під час зберігання може призвести до псування насіння.

Правила зберігання насіння

Зберігайте насіння в прохолодному, сухому та темному місці.Оптимальна температура - 4-10°C, вологість - 10-15%.
Використовуйте герметичні контейнери. Це допоможе захистити насіння від вологи, світла та шкідників.
Не зберігайте насіння в поліетиленових пакетах.У них може накопичуватися конденсат, який призведе до псування насіння.
Підписуйте контейнери з насінням.Вкажіть дату збору та назву культури.
Не використовуйте прострочене насіння.Його схожість може бути значно нижчою.

Нагадаємо, раніше ми писали

Король саду. Чим підживити аґрус у травні, щоб збирати урожай відрами