Не запізнилися: що посадити на городі в травні

Не біда, якщо ви ще не все висадили на ділянці - розповідаємо, що можна посадити в травні до кінця місяця. Якщо ви ще не все посадили на своєму городі, то це потрібно зробити до кінця весни. Переживати, що запізнилися, не варто: деякі культури немає сенсу висаджувати перш, ніж ґрунт достатньо прогріється - вони просто не зійдуть, або ж їх можуть згубити поворотні заморозки, повідомляє Дніпровська порадниця.

Давайте розберемося, що можна посадити в травні у відкритий ґрунт.

Що посадити в травні на городі - овочі, зелень, баштанні

Як уже говорили, до кінця травня на ділянці можна висаджувати овочі, зелень і баштанні культури, які люблять тепло, але не тільки. Отже, в цей час ще садять:

Огірки

Теплолюбний овоч, тому його висаджують тільки в теплий ґрунт. Якщо посадити раніше, насіння може загнити. Раніше ми розповідали, що покласти в лунку при посадці огірків, щоб отримати хороший урожай. 

Дині та кавуни

Також теплолюбні, у холодному ґрунті можуть не зійти, а в травні для них погода вже досить тепла.

Кабачки і гарбуз

Якщо не встигли посадити у квітні - садіть зараз. Посійте скоростиглий сорт - і є ймовірність, що зберете перший урожай не пізніше за сусіда.

Редиска

Садити редиску можна як у квітні, так і протягом усього травня, причому сіяти її можна регулярно. Для овоча потрібно, щоб ґрунт прогрівся до +8-10°С.

Буряк

Травень - час для буряка. Раніше в колгоспах буряки на полях починали сіяти тільки після 9 травня. Необхідна температура ґрунту для цього овоча - +8°С.

Капуста рання

Капусту садять через розсаду протягом усього місяця - так урожай вдасться отримати раніше.

Базилік

Дуже теплолюбний. Потрібно дочекатися стійкого тепла (+18-20°С) і лише тоді сіяти його. Поквапитеся і посієте раніше - не зійде, перевірено.

Морква

Цей овоч, навпаки, стійкий до холодів. Але сіяти її можна і в травні. Тільки, як уже говорилося, беріть ранні сорти, тоді й урожай зберете раніше, незважаючи на пізній посів.

Помідори і перець

Висаджують на город протягом усього травня через розсаду. Але якщо є загроза поворотних заморозків, то є сенс посадити її якраз наприкінці місяця.

Петрушка, кріп, зелена цибуля, салати, коріандр, щавель

Вони не особливо вимогливі до температури - достатньо, щоб ґрунт прогрівся до +5°С. Але якщо ви їх ще не посадили - сміливо садіть зараз. Після посіву накрийте покривним матеріалом - швидше зійдуть і ґрунт пересихати сильно не буде.

Цибуля

У травні до кінця місяця цілком можна ще садити і ріпчасту цибулю - для неї потрібна температура від +10°С до +15°С. Цибулинки радять попередньо замочити на 12 годин - зійдуть швидше.

Також раніше ми писали На Дніпропетровщині часник раніше викинув стрілки. Коли та як видаляти їх, щоб не втратити урожай