Небезпечний норовірус: як захистити себе та близьких від інфекції

Норовірусна інфекція, яку часто називають “шлунковим грипом” або “хворобою зимового блювання”, є висококонтагіозною гострою кишковою інфекцією. Вона характеризується симптомами гастроентериту, такими як блювання, діарея та зневоднення організму. Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб, передає Дніпровська порадниця.

Норовірус поширюється через:

  • Прямий контакт із хворим (наприклад, під час догляду або спільного використання посуду);
  • Вживання зараженої їжі або води;
  • Доторкання до забруднених поверхонь з подальшим контактом із ротом або носом;
  • Вдихання повітря, що містить частинки вірусу (особливо в тісних приміщеннях).

Важливо знати, що людина, яка перехворіла на норовірусну інфекцію, може залишатися заразною протягом 2 тижнів і більше після зникнення симптомів.

Норовірус вражає людей усіх вікових груп, але найбільшому ризику піддаються:

  • Діти до 5 років (найвища ймовірність захворювання);
  • Люди старше 65 років (найвищий ризик смертельних наслідків).

Захворювання починається раптово і може включати такі симптоми:

  • Нудота та блювання;
  • Діарея;
  • Біль у животі або спазми;
  • Субфебрильна температура (незначне підвищення температури тіла вище за норму, зазвичай у межах 37,5-38,3 °C, яке тримається понад 24 години);
  • Загальна слабкість та біль у м’язах.

Симптоми зазвичай з’являються через 12–48 годин після інфікування і тривають від 1 до 3 днів.


Часте блювання та діарея можуть призвести до зневоднення організму. Його ознаки:

  • Зменшення сечовипускання;
  • Сухість у роті та горлі;
  • Запаморочення при вставанні;
  • Сонливість або метушливість;
  • Відсутність сліз під час плачу.

Більшість хворих не потребують специфічного лікування.

Основні рекомендації:

  • Відпочинок;
  • Пиття великої кількості рідини для запобігання зневодненню;
  • Легка дієта.

Одужання зазвичай настає через 2–3 дні.

Як запобігти інфекції?

  • Часто мийте руки з милом (спиртові антисептики не ефективні проти норовірусу).
  • Ретельно мийте фрукти та овочі перед вживанням.
  • Піддавайте їжу термічній обробці (особливо морепродукти) при температурі не нижче 85°C.
  • Дезінфікуйте поверхні, які могли бути забруднені.
  • Залишайтеся вдома під час хвороби та щонайменше 2 дні після зникнення симптомів.
  • Уникайте приготування їжі для інших під час хвороби.

Також раніше ми писали Ланчбокс для школяра: як допомогти дитині бути енергійною та зосередженою протягом дня