Невтомний педагог за покликанням та дослідник: на Дніпропетровщині не стало Володимира Добровольского, засновника першого ліцею

16 жовтня на 85-му році життя, після тривалої хвороби, на Дніпропетровщині відійшов у вічність заслужений працівник та відмінник освіти України, засновник та перший директор Жовтоводського ліцею, Почесний громадянин Жовтих Вод Володимир Добровольський, передає Дніпровська панорама з посиланням на повідомлення Жовтоводської міської ради.

Відомо, що Добровольский народився 15 січня 1939 року у селі Фесуни, що на Полтавщині. У 1967 році закінчив Полтавський національний педагогічний університет, здобув кваліфікацію вчителя історії.

Молодий, але далекоглядний та наполегливий, він приїхав до Жовтих Вод. Працював за фахом у СШ № 7, згодом став директором школи № 5. Після закінчення будівництва СШ № 12, очолив новостворений заклад. Під його керівництвом школа стала одним із експериментальних майданчиків по впровадженню в освіту процесів оптимізації, з’явилися класи з поглибленим вивченням предметів, драматично-літературна студія, духовий оркестр, оранжерея, футбольна команда.

У 1991 році він заснував навчальний заклад нового типу – КЗО «Ліцей природничо-наукового навчання», який став форпостом освіти не тільки на Дніпропетровщині, а й в Україні.

Там ним було розроблено та впроваджено в діяльність закладу модульно-ритмічну систему навчання, рейтингову систему оцінювання знань учнів на основі особистісно орієнтованого, диференційованого підходу до навчання та підвищення якості й об’єктивності оцінювання, а також інформаційно-комунікативні технології. Вихованці ліцею ставали та продовжують виборювати призові місця у міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних олімпіадах та конкурсах МАН. А випускники щорічно підтверджують високий рівень знань на ЗНО та стовідсотково стають студентами вишів та успішно в них навчаються.

За свою сумлінну працю Добровольський був нагороджений багатьма почесними грамотами, медаллю «За доблестный труд», нагрудними знаками «Відмінник освіти України», «Василь Сухомлинський», «За розвиток регіону». Також він почесний громадянин Жовтих Вод, лауреат обласної педагогічної премії, заслужений працівник освіти України, невтомний педагог за покликанням, дослідник, науковець та практик, людина активної життєвої позиції. Протягом двох скликань був депутатом Жовтоводської міської ради.

Редакція Дніпровської панорами висловлює щирі співчуття близьким та друзям Володимира Добровольського.

Прощання із Володимиром Васильовичем відбудеться 19 жовтня об 11:00 у Храмі Різдва Іоанна Хрестителя ПЦУ за адресою: вул. 8-го Березня, 12 (територія бувшої СШ № 9).

Також раніше ми писали У бою загинув командир взводу. До Дніпропетровщини на щиті Героєм повернувся Максим Власенко