Нові правила гри на авторинку: як зміниться продаж авто в Україні

З 1 жовтня українцям доведеться забути про маніпуляції з вартістю авто під час продажу. Кабмін ввів нове правило: тепер для укладення договору купівлі-продажу обов’язково потрібно підтверджувати реальну вартість транспортного засобу. Це має покласти край схемам з мінімізації податків. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з псиланням на пресслужбу Міністерства внутрішніх справ.

Нове правило ввели, аби уникнути мінімізації сплати податків під час купівлі-продажу. Нині оцінку авто не проводять, а вартість машини визначають зі слів продавця, тому існує місце для маніпуляцій. 

Якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5 % становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а "зі слів продавця", наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміумкласу за 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність. На жаль, – зазначив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

У МВС зазначили, що був випадок, коли автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску продали за 10000 грн, коли реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн.

Очікується, що обов’язкова процедура оцінки авто допоможе уникнути махінацій з вартістю транспортних засобів.

Також раніше ми писали Як офіційно купити дрова. Де і як можна запастись дровами мешканцям Дніпропетровщини