Новосамарськ, Самар, Новоселиця. Яку назву може отримати Новомосковськ на Дніпропетровщині

У Новомосковську на Дніпропетровщині визначилися з варіантами нової назви для перейменування міста — Новосамарськ, Самар, Новоселиця, повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на інформацію міського голови Сергія Рєзніка.

За його словами, ці три назви буде винесено на голосування жителів громади. Офіційне голосування розпочинається з 3 листопада й триватиме протягом місяця. Про його форми та порядок проведення посадовець пообіцяв сповістити згодом.

Засіданню робочої групи передували дискусії щодо варіантів назв, проходили обговорення, визначались фаворити, каже Рєзнік. Назви визначали шляхом голосування за кожен варіант.

Він також пояснив, чому в бюлетені буде відсутній варіант Січеслав.

Одразу скажу, що це не результат якоїсь змови членів комісії, а суто реалістичні міркування. Враховуючи рекомендацію Українського інституту національної пам'яті (УІНП), робоча група вирішила не ставити цю назву на голосування. Це зумовлено не тільки тим, що ця назва не повʼязана з нашим містом, а ще і тому, що УІНП не буде рекомендувати затвердити її Верховній раді України, — написав він.

Що відомо про плани перейменування Новомосковська

У квітні 2022 року міський голова Новомосковська Сергій Рєзнік розповів, за яких умов місто змінить свою назву. Тоді він вважав, що розпочинати громадське обговорення зарано через те, що з міста через повномасштабну війну виїхала значна частина жителів.
У червні 2022 року петиція з пропозицією щодо перейменування міста Новомосковська набрала необхідну для розгляду місцевою владою кількість голосів.

Також раніше ми писали Вибирати між пенсією та зарплатою. Хто з пенсіонерів у Дніпрі не зможе отримувати обидві виплати