Окраса вулиці Шолом-Алейхема у Дніпрі: синагога "Золота Роза"

Одним з найважливіших центрів розвитку єврейського життя в Україні був і залишається Дніпро. Серцем Дніпровської єврейської громади є Центральна синагога «Золота Роза». З її поверненням і відкриттям після реконструкції почався новий етап єврейського відродження, пише Дніпровська панорама, посилаючись на ДніпроКультура.

Сучасна вулиця Шолома-Алейхема, розташована у самому центрі міста, бере початок від вулиці Барикадної та переходить у вулицю В'ячеслава Липинського. У минулі часи мала назву Єврейська вулиця, і не випадково. Вулицю почали заселяти на початку XIX ст., це був великий єврейський квартал, на території якого тоді розміщувалося чотири дерев’яні синагоги. Загалом же на 1916 р. у Катеринославі було близько 70-ти синагог.

синагога Золота роза

Як тоді, так і сьогодні, центром цієї вулиці є синагога, розташована за номером 4. Кам'яну будівлю хоральної синагоги, що стала однією з перших хоральних синагог у тодішній імперії, було побудовано у 1852 р. При її будівництві дві башти, купол і люстру для неї подарував тодішній губернатор Катеринославщини.

Після Жовтневого перевороту, у 1929 р., синагогу забрали у єврейської громади і передали на баланс міського комунгоспу. Спочатку це був клуб єврейських робітників. Потім будівлю передали швейній фабриці ім. Володарського. Поступово споруда руйнувалася, її дуже перебудували, башти і купол знесли. На жаль, жодних світлин інтер’єру синагоги того часу не збереглося.

Шолом алейхема

У 1996 р. будівлю повернули єврейській громаді. Почалася реконструкція будівлі за проєктом та під керівництвом архітектора О.Т. Дольника, закінчилася у 2000 р. З 2001 р. синагога функціонує як релігійна споруда. Вона отримала назву "Золота Роза" в пам'ять про знищену нацистами у 1941 р. львівську синагогу.

16 жовтня 2012 року в присутності багатьох почесних гостей була перерізана стрічка і прикріплені мезузи до входу в найбільший в світі єврейський центр «Менора».

центр Менора

У 2017 році після реконструкції та відновлення історичного вигляду було відкрито будівлю синагоги «Альтершіл», в 2018 - будівля синагоги «Леви-Іцхак».

шолом алейхема

Сьогодні синагога разом із культурно-діловим центром «Менора» відома як культурний комплекс «Золота Роза», або «Золота Троянда», в якому розміщено громадський центр, музейно-історичний комплекс, бібліотеку, благодійні та інші заклади. Назву синагога отримала в пам'ять про синагогу кінця XVI ст. «Золота Роза» («Турей Захав», «синагога Нахмановича»), пам'ятку архітектури ренесансу, споруджену у 1582–1596 рр. італійським архітектором Павлом Щасливим за участі Амвросія Прихильного та Адама Покори у Львові.

Золота роза

Центральна синагога у Дніпрі побудована з мармуру та граніту в класичному стилі. В ній збережені всі ознаки ортодоксальної будівлі. Головна зала розрахована на 450 осіб. Із синагоги, не виходячи на вулицю, можна перейти до комплексу «Менора», який відкрив свої двері 16 жовтня 2012-го року. Автор проєкту – архітектор О. Сорін. Комплекс складається із семи веж, що поєднуються у символічний Храмовий семисвічник «Менору». Загальна площа центру – понад 50 тис. кв. м. Найвища вежа – 20-поверхова, заввишки 77 м.

золота роза

Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», що входить до складу культурного центру – найбільший в нашій державі, третій за розміром у світі. З 2001 р. – це громадська організація, яка займається збором і науковим аналізом відомостей про життя євреїв на території нинішньої України, починаючи з XVII-го ст. Музей має чотири зали – «Світ, знищений Голокостом» і «Голокост» з постійними експозиціями, «Пам’ять про Голокост. Відродження єврейського життя після Шоа (Голокосту)». У четвертій залі постійна виставка унікальної колекції старовинних годинників і картин, подарованих Дніпропетровській єврейській громаді. Там же відведена велика площа для тимчасових художніх виставок і експозицій різних музеїв.

синагога Золота роза

16 грудня 2022 р. відбулася урочиста церемонія відкриття мініскульптури «Золота Роза», присвячена єврейський громаді Дніпра. Назва скульптури однойменна центральній синагозі. Її розташували на парапеті перед входом до релігійної споруди. Автор мініскульптури – скульптор Владислав Кириченко з Херсона. Скульптура символізує мультикультурність Дніпра, багатоконфесійність і комфортність проживання та розвитку для будь-якого мешканця чи гостя нашої країни.

Нагадаємо, раніше ми писали: Де у Дніпрі знаходилася "Лиса гора" і куди зникла (фото)