Опорний дорослий для дитини під час війни. Хто це та як ним стати, важливі поради

Психологія для всіх: хто такий опорний дорослий? Під час війни ми стикаємося з низкою викликів: постійний стрес, тривожні думки, переживання за рідних, страх перед майбутнім тощо. Особливо важко переживати ці виклики дітям. Тому дуже важливо, щоб у такі моменти поряд із дитиною був опорний дорослий. Про це розповість Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент соціальної політики ДМР.

Це людина, з якою у дитини формується найміцніший довірливий зв’язок. На неї можна покластися як емоційно, так і соціально. Дитина знаходить у цій людині опору і наслідує модель взаємодії із навколишнім світом   В ідеальній ситуації опорний дорослий забезпечує дитині стабільність та відчуття безпеки, допомагає розвиватися і справлятися з викликами відповідно до віку.

родина

Як дитина обирає “ключового” дорослого?  

Діти роблять цей вибір несвідомо, інтуїтивно і часом досить неочевидно. Але в більшості випадків все досить передбачувано.
Найчастіше хлопчики обирають такою фігурою батька, а дівчатка – маму. Все тому, що дитина шукає найбільш релевантну модель поведінки, з якою легше себе асоціювати, яка допоможе адаптуватися в середовищі.
Однак кількість і якість часу, проведеного разом, не менш важливі, адже опорний дорослий – це той, хто постійно бере участь у житті і на кого дитина покладається в більшості ситуацій.
Утім, стати такою людиною може і дідусь чи бабуся, старший брат або сестра. Значно рідше хтось поза родиною: друг сім’ї, тренерка чи вчитель. Проте не варто думати, що інші дорослі в оточені дитини для неї стають неважливими. Навпаки, добре, коли діти мають якнайширше коло дорослих, від яких можуть переймати резервні адаптивні моделі поведінки  

Що робити на місці опорного дорослого?  

По-перше, бути емоційно доступним і відкритим для дитини – це одне з найголовніших завдань. Малеча має знати, що вона може прийти до вас із будь-яким запитанням чи проблемою, може безпечно поділитися емоціями.
Другий важливий момент – втримати баланс між опорою на дорослого і власною відповідальністю маленького “підопічного”. Це має бути поступовий процес розвитку його самостійності, щоб у результаті сформувати людину, яка не залежатиме від опіки сім’ї і сторонніх.

Опорний дорослий під час війни  

Критично важливу роль опорний дорослий відіграє у житті дитини під час війни. Тому зараз особливо важливо забезпечувати підтримку і зберігати за можливості безперервний регулярний зв’язок, щоб дитина відчувала стабільність навіть у такій ситуації небезпеки. Досвід засвідчує, що це допомагає стабілізувати психологічний стан дитини та уникнути або значно зменшити рівень психологічної травматизації.

опоропор1опор2опор3опор4опор5

Нагадаємо, раніше ми писали

В Україні змінились правила проведення медоглядів дітей: що нового