Овочі на газеті та вино з діжки: яким було Дніпро в 1990-ті роки

Дніпро в 90-х роках це окремий вид мистецтва. В ті буремні роки не було великих торгівельних центрів, павільйонів. Основний вид продажі - нескінченні базари, які тягнулись вздовж вулиць міста. Дніпровська панорама пропонує переміститися на 30 років назад та поринути у вир молодості наших батьків.

Ось тут приїхала машина з хлібом. Тітка Валя готова годувати мешканців міста свіжими, гарячими буханками. Черга вже готує свої кошти, аби купити якісну паляницю. Таку свіжу смачну і свіжу випічку вже не знайти на вулицях Дніпра.

хліб в 90-х Дніпро

А тут уже зібралася черга за кримським вином. Чоловіки після тяжкої роботи вже чекають на свій напій, аби відпочити на вихідних після будніх.

квас в 90-х Дніпро

На тротуарі сидить дідусь на табуретці, який продає свіжу пресу. "Панорама", "Теленеделя", "Бесплатно всегда" - газети на будь-який смак. 

газети в 90-х Дніпро

Бабуся Галя мерзне холодною зимою в пуховій хустинці. Вона збирає скляні пляшки з напоїв і дає за це кошти, аби дніпряни не викидували їх просто на узбіччя. На фоні проїжджає ВАЗ 2109. Напевно поспішає на роботу, чи чекає когось.

пляшки в 90-х Дніпро

Глибоким зимовим вечором сидить продавчиня в шкіряній куртці, коричневих чобітка та капюшоні, надіючись, що хоч так зігріється. Вона пропонує жителям різні іноземні напої, які були дуже рідкісними в ті часи. 

напої в 90-х Дніпро

Закордонні фрукти були дуже рідкісними в 90-ті роки. Банани, апельсини, грейпфрут, лимони, мандарини - були справжньою розкішшю для звичайних сімей. Можливо, жінка на світлині зараз має свою власну крамницю або супермаркет, де продаються більш рідкісні товари.

А ці ваги - то справжня легенда тих часів. Сучасна дитина у 2023 році, напевно, ніколи не зрозуміє як вони працюють без електрики.

фрукти в 90-х Дніпро

Таких бабусь в різнокольорових курточках можна зустріти навіть зараз. На цих газетах можна було знайти все: від овочів до м'яса. Це був їхній єдиний шанс на пенсії заробити хоч якусь копійчину. Можливо, ці бабусі, які сидять зараз, перенеслися з минулого у наші часи, аби нагадати про 90-ті роки.

товари в 90-ті Дніпро

Прилавки були не лише столи, застелені газетою, а й сходи якихось будівель, де часто ходили люди. На білому полотні чоловік виклав всі дерев'яні розписані ручною роботою товари: ложки, дошки, тарілки, чашки, скриньки. А на фоні розташувався відомий на той час магазин одягу "Лотос". Лише справжній дніпрянин згадає цей будинок вулицею Дмитра Яворницького, 58. Ця будівля довго вважалася зразком краси доби модернізму.

посуд в 90-х Дніпро

В кольорових "клейонках" сховалася молода дівчина з рожевими вустами. Її зовнішність чимось схожа на ім'я Надія. Вона не лише продає скатертини, а й календарі, який майже кожен житель вішав у себе у вітальні на шпалерах з квіточками.

каледарі в 90-х Дніпро

Чипси, жувальні гумки - імпортні товари, які вважалися делікатесом для дітлахів Дніпра. Ця продавчиня явно знала, що треба продавати в ті роки. Деякі навіть і не мріяли скуштувати ці ласощі, бо мама надавала перевагу звичайним півниками.

чипси в 90-х Дніпро

Остання локація нашої подорожі - це ринок з одягом. Це звичайно не наші сучасні брендові магазини Bershka, Zara, Gucci, Louis Vuitton та інші. Однак стояти на картонці, закритою шторкою та бачити, який кожний прохожий оцінює твій одяг - це якась своя особлива атмосфера. Олімпійки в 90-ті роки - це справжній тренд в ті роки, в них ходила майже вся молодь.

одяг в 90-х Дніпроодяг в 90-х Дніпро 1

Фото: Володимир Рязанов

Звичайно, зараз жити у Дніпрі набагато краще. Ми маємо великий вибір будь-якого товару, і навіть не задумуємось, що чипси можуть стати рідкістю. Проте потрібно згадувати минуле, щоб розуміти, в якому ми живемо у гарному теперішньому.

Нагадаємо, раніше ми писали, що один із найстаріших та найвідоміших у Дніпрі: як виглядає парк імені Глоби влітку (Фоторепортаж).