Пенсії по-новому: кому чекати підвищення та як розрахувати нову виплату

З 1 березня в Україні стартує масштабна індексація пенсій, яка торкнеться багатьох пенсіонерів. Цього року, окрім стандартної індексації, заплановано перерахунок виплат для особливої категорії – пенсіонерів віком 65 років із достатнім стажем, повідомляє Дніпровська порадниця.

Кому чекати перерахунку

Підвищення пенсій з березня торкнеться пенсіонерів, які досягли 65-річного віку та мають 30 років (для жінок) та 35 років (для чоловіків) страхового стажу.

Як відбуватиметься перерахунок

Розмір пенсії залежатиме від мінімальної заробітної плати, яка з 1 березня 2024 року зросте до 7100 гривень. Це означає, що мінімальна пенсія для 65-річних пенсіонерів із 30-річним стажем (для жінок) та 35-річним стажем (для чоловіків) становитиме не менше 2840 гривень.

З 1 квітня мінімальна зарплата знову зросте – до 8000 гривень. Це спричинить черговий перерахунок пенсій, і 65-річні пенсіонери отримуватимуть від 3200 гривень на місяць.

Як розрахувати нову пенсію

Для розрахунку суми підвищення із березня використовується спеціальна формула, прописана у законі. Вона враховує половину рівня інфляції за минулий рік та 50% від середнього річного показника зростання зарплат за останні три роки. Очікується, що індексація становитиме близько 13%.

Важливо

  • Перерахунок пенсій відбуватиметься автоматично, жодних додаткових заяв від пенсіонерів не потрібно.
  • Остаточний розмір індексації буде затверджено Кабінетом Міністрів України наприкінці лютого.
  • Пенсіонери, які не досягли 65-річного віку, отримають індексацію своїх пенсій відповідно до чинного законодавства.

Також раніше ми писали Масштабне відключення. У Дніпрі та області 19, 20, 21, 22, 23 лютого не буде світла (адреси)