Персик чи нектарин: Який фрукт найкорисніший для здоров'я

Влітку прилавки магазинів і ринків ломляться від солодких, соковитих фруктів. Серед них особливе місце займають персики та нектарини. Зовні вони дуже схожі, але відрізняються текстурою шкірки та смаком. Багато хто задається питанням: який з них корисніший? Про це повідомляє Дніпровська порадниця. 

 Персик чи нектарин: Який фрукт корисніший для здоров'я?
 

Влітку прилавки магазинів і ринків ломляться від солодких, соковитих фруктів. Серед них особливе місце займають персики та нектарини. Зовні вони дуже схожі, але відрізняються текстурою шкірки та смаком. Багато хто задається питанням: який з них корисніший? Згідно з даними Comments.ua, обидва фрукти мають свої переваги.

 Спільні риси та відмінності
 

Персик і нектарин — це, по суті, однакові фрукти, але з різними генетичними особливостями. Нектарин є мутацією персика, тому не має волосистої шкірки. За смаком нектарин часто вважається більш солодким, а його м'якоть — щільнішою.

Обидва фрукти є низькокалорійними та містять багато води, що робить їх чудовими для втамування спраги в спекотні дні.

 Користь для здоров'я
 

Незважаючи на незначні відмінності, і персик, і нектарин мають схожий склад і приносять велику користь для здоров'я:

Вітаміни та антиоксиданти: Обидва фрукти є чудовим джерелом вітаміну С, який зміцнює імунну систему, а також вітаміну А, що важливий для здоров'я очей. Вони містять антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень.


Клітковина: Персики та нектарини багаті на харчові волокна, що покращують травлення і допомагають підтримувати здорову мікрофлору кишківника.
Мінерали: Фрукти містять калій, який допомагає регулювати артеріальний тиск і підтримувати здоров'я серця.

Зовні нектарини і персики дуже схожі і на смак вони майже однакові, але за вмістом корисних речовин між ними все ж таки є різниця.

У 100 г персиків та нектарин міститься: калорій — 46 та 43; білок – 1 г в обох фруктах; вуглеводи — 9,8 г та 9,4 г; клітковина – 1,5 г в обох; вітамін А — 24 мкг та 21 мкг; вітамін С — 4,1 мкг та 2,9 мкг; калій — 122 мкг та 131 мкг; ніацин — 0,8 мкг та 1,1 мкг; магній – 8 мкг та 8,8 мкг; фосфор — 22 мкг та 26 мкг. Персики та нектарини є відмінними джерелами харчових волокон.

Вплив на організм людини

Зокрема, вплив на організм такий: покращене травлення, знижений артеріальний тиск, знижений рівень ліпідів, зменшення загального запалення, стабілізований рівень цукру в крові. Окислювальний стрес вважається важливим основним фактором, що сприяє розвитку кількох поширених захворювань, включаючи діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Підвищений рівень антиоксидантів у персиках сприяє захисту організму від смертності від хвороб. Якщо вам важлива антиоксидантна дія та м'який смак, то віддавайте свою перевагу персику. Щоб отримати більше вітаміну C, менше калорій та гладку шкірку – купуйте нектарин. Найкраще — чергувати або поєднувати обидва для максимальної різноманітності та користі. Якщо ж говорити про те, як часто їсти ці фрукти, то ідеальним буде варіант – 2-4 рази на тиждень. Цього цілком достатньо для отримання користі, не перевантажуючи організм фруктозою. Якщо ви активно рухаєтеся, займаєшся спортом або маєте підвищену потребу в енергії – можна їсти по 1 плоду майже щодня. При проблемах із рівнем цукру в крові (предіабет, діабет) – краще обмежити споживання та поєднувати з білками чи жирами (наприклад, з йогуртом, горіхами).

Нагадаємо, раніше ми писали

В Україні молодим лікарям пропонують від 200 000 гривень. Як отримати "підйомні" на житло