Підняли відразу на 100%. Стало відомо, де в Україні найвищі тарифи на воду

Встановлення Мукачівським виконкомом найвищих тарифів в Україні на водопостачання та водовідведення викликало небувалий резонанс в місті.

Хвиля народного обурення захлиснула політичні проєкти «Команда Андрія Балоги» та ВО «Батьківщина», які відмовилися підтримати ініціативу більшості депутатів Мукачівської міськради від п’яти фракцій – ПП «Слуга народу», «Рідне Закарпаття», КМКС, «За Майбутнє» та «Європейська солідарність» про скасування на  позачерговій сесії рішення виконкому, яким більше ніж у два рази (29 грн до 59 грн за кубометр) збільшено тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

Сором за мукачівських депутатів – реакція громади на підняття тарифів на воду

Токсичність цього питання змусила міського голову Андрія Балогу винести питання відміни підвищення цін на воду на сесію міськради.

Адже громадськістю було зібрано необхідну кількість голосів під електронною петицією Капітана І.І. , яка повторяла вимогу депутатської більшості про скасування грабіжницьких тарифів на воду.

В таких ситуація потрібно швидко визнавати свою неправоту і рухатись далі, а не вести себе, як вуж на розпеченій пательні, вишукуючи різноманітні зачіпки для того щоб зберегти обличчя.

Тарифна війна проти мукачівців, так чи інакше, обернулася поразкою команди мера, яке б рішення сьогодні не прийняв депутатський корпус.

Нагадаємо, влада Мукачева порушила указ Президента про мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги.

Як ми повідомляли, Мукачівський Водоканал підняв тарифи на водопостачання та водовідведення відразу на 100% з 29 грн до 59 грн за кубометр. Виконком це рішення підтримав одноголосно.

Як приймали таке рішення в Мукачівській міській раді? 

Виконком тут «ручний» та голосує за важливі та потрібні для Балоги-молодшого пропозиції. Після першої невдалої спроби комітет не здавався та за другим разом таки добився «правильного» для когось голосування.

Однак група депутатів Мукачівської міської ради від п’яти фракцій – ПП «Слуга народу», «Рідне Закарпаття», КМКС, «За Майбутнє» та «Європейська солідарність» на позачерговій сесії винесли на розгляд питання про скасування цього рішення виконкому, яким більше ніж у два рази збільшено тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

У зверненні цих депутатів акцентувалася увага на тому, що попри складну економічну ситуацію люди не повинні страждати, а підвищення тарифів є додатковим фінансовим тягарем для більшості родин, що проживають на території громади.

Але депутати з фракції Блоку мера Мукачева Андрія Балоги та їхні союзники від фракції партії Батьківщина не захотіли підтримати це рішення. Для прийняття рішення не вистачило всього одного голосу і тепер водопостачання та водовідведення в місті буде дуже дорогим.

Підняття тарифів є протизаконним хоча б тому, що ще в серпні 2022 року Президент Володимир Зеленський підписав закон №2479-IX, яким вводиться мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення на час ведення бойових дій і на пів року після їх завершення. Тобто попри заборону Глави держави Мукачево піднімає ціни на воду.

В інших областях мораторій діє і тут тарифи не ростуть. Таким чином, зараз у Мукачеві взагалі найвищі тарифи на водопостачання та водовідведення.

Якщо у Мукачеві нова ціна на водопостачання та водовідведення становить 59,79 грн., то у Полтаві, скажімо, за куб води платять 33,77 грн. У сусідніх з нами Івано-Франківській чи Львівській областях – 28,24 грн і 25, 88 грн відповідно.

Нагадаємо, раніше ми писали

Ракетный удар по Запорожью. Появились фото с места трагедии