У Дніпрі підприємець-переселенець щодня випікає до 500 піц та везе у прифронтові міста Донеччини (Відео)

Ігор Виноградов – підприємець з Донеччини. На початку війни чоловік втратив свої заклади у Маріуполі, а у квітні перевіз обладнання із піцерій у Покровську та Мирнограді. Нині він працює у Дніпрі. На новому місці Ігор випікає до 500 піц на день та відвозить їх на Донеччину: там годує людей, які перебувають у притулках, ховаються у підвалах через обстріли або перебувають на лікуванні. Детальніше розповість Дніпровська Панорама

До початку повномасштабної війни у Ігоря було чотири піцерії, об'єднаних франшизою «Моко Піца» – дві в Маріуполі та по одній в Покровську та Мирнограді. Від початку вторгнення РФ всі чотири піцерії почали працювати не на бізнес, а на допомогу людям: команда готувала їжу та розвозила по бомбосховищам, лікарням, шелтерам – аби нагодувати усіх нужденних. Переформатуватися на волонтерську діяльність, розповідає Ігор, вирішили разом з командою одностайно – із перших днів повномасштабної війни. 

Ми одразу переформатувалися та стали допомагати людям там. Тому що багато людей вже з першого дня були в бомбосховищі. Ми возили туди піцу, ну це тривало буквально 5 днів, тому що буквально там 3-4 дні — і на лівому березі світла взагалі не було, – розповідає підприємець, згадуючи події у Маріуполі. 

Піцерії, що були у Маріуполі, згоріли від потрапляння ворожого снаряду в будівлю. Відновити їх неможливо. У Маріуполі підприємець втратив не лише приміщення, а й усе обладнання – бо, розповідає, події в місті розгорнулися надто швидко і ніхто не встиг вивезти пічі для випікання та холодильники. Збитки від втраченого обладнання оцінюються у мільйони гривень, до того ж з трьома членами команди, яка була у Маріуполі, досі немає зв’язку.

моко піца маріуполь

Сам Ігор на момент початку повномасштабного вторгнення був у Покровську. Там працював у своїй піцерії та так само допомагав людям з їжею. Втім у Покровську заклад теж пропрацював недовго – у місті оголосили евакуацію та Ігор одразу перевіз усе обладнання до Дніпра – аби не повторилася історія маріупольських закладів. 

У Дніпрі волонтер орендував виробниче приміщення та облаштовану кухню для приготування їжі. Підприємець розповідає: йому пощастило – приміщення повністю відремонтоване і готове до роботи, тож у ньому тільки розставили обладнання та почали працювати.

приготування піци

По допомогу Ігор звернувся до благодійної гуманітарної організації «World Central Kitchen». Вони допомагають закладам харчування готувати їжу для людей, які опинилися у скрутних обставинах і не можуть купити продукти. Ігор підписав з благодійниками угоду на виготовлення піци і тепер готову продукцію відвозить до Покровську, Вугледару, Мирнограду та інших прифронтових міст. 

Почали робити піци та возити до Донецької області, за підтримки американського фонду, людям, які потребують, хто потрапив у важку життєву ситуацію. Хтось залишився без дому, хтось приїхав із таких місць як Волноваха, Маріуполь чи схожі міста, які теж були під обстрілами, – розповідає волонтер. 

Команду в Дніпрі Ігор збирав майже з нуля – з Донеччини сюди переїхали лише декілька людей, всіх інших набирали «з вулиці» та навчали випікати піци. Нині оновлена команда вже професійна: випікають 500 піц на день, тоді як Ігор відвозить їх на лінію зіткнення. За добу вдається здійснити дві такі поїздки. 

Якщо до Покровська їхати від виробництва, то дорога займає 2,5 години. Коли їду рано зранку, коли ще немає завантаження доріг – 2 години та 15 хвилин. А на блокпостах мене вже запам’ятали, пропускають машину без проблем, – ділиться Ігор. 

Кому саме відвозити піци – вирішує благодійна організація. Також Ігор співпрацює владою Покровська та Мирнограда, яка знає про потреби жителів, які залишаються на Донеччині. Нещодавно команда волонтера доставляла піцу родинам, які виховують дітей у будинках сімейного типу, а також побувала у прифронтових селах Покровського району. 

Люди дуже вдячні нам. Не обходиться і без сварок іноді, звісно, але частіше підходять, кажуть «дякую», це багато вартує, – каже Ігор Виноградов.

роздача піци

Волонтер розповідає, до повномасштабної війни в меню «Моко Піци» було 30 найменувань продукту – на різний смак та вибір. Нині ж асортименту піц наразі майже немає – виготовляють лише дві, для яких не потрібні специфічні інгредієнти. Аби виконувати велике замовлення щодня довелося навіть розробити нову рецептуру. Піца складається з моцарели, бекону та томатів – інгредієнти доволі прості, але їх точно можна знайти на полицях у супермаркетах. 

Наразі підприємець продовжує пошуки приміщення у Дніпрі, аби його «Моко піца» знову працювала як бізнес для відвідувачів: коли до піцерії заходять клієнти, обирають піцу на свій вибір і за кілька хвилин отримують замовлення. Зазначає, у Дніпрі просять багато грошей за оренду, навіть у віддалених районах міста. Але навіть це не вбиває надію таки відшукати потрібне приміщення та відродити бізнес «з нуля». Крім того, мріє розповсюдити свою франшизу по всій території України.

Раніше ми розповідали історію підприємиці із Торецьку, яка перевезла свій бізнес до Дніпра