Порт зарядки iPhone 15 USB-C: все, що вам потрібно знати

Якщо ви розглядаєте можливість оновлення свого старого iPhone на iPhone 15, підготуйтеся до приємного сюрпризу під час розпакування пристрою. Найзначніше покращення в серії iPhone 15 полягає у переробленому порті зарядки. Прощайте звичний порт Lightning; Тепер iPhone 15 і 15 Pro використовують порт USB-C.

Впровадження порту USB-C є стратегічним кроком Apple для оптимізації власної екосистеми пристроїв. Цей перехід дозволяє користувачам заряджати свій iPhone, AirPods Pro та MacBook із використанням єдиного кабелю. Крім зручності, оновлення до USB-C говорить про те, що зарядка iPhone 15 Pro та передача даних буде швидшою, у порівнянні з традиційним кабелем Lightning, хоча з певними обмеженнями. Одним із актуальних питань багатьох є: чи можна використовувати кабель USB-C від Android для заряджання iPhone 15? Ця стаття надає всебічний огляд USB-C порту на iPhone 15, так що давайте поринемо в деталі!

USB-C на iPhone 15 та iPhone 15 Plus: Що нового

Перехід від порту Lightning до порту USB-C на iPhone 15 та iPhone 15 Plus приносить із собою зручність, дозволяючи користувачам використовувати один і той же кабель для заряджання різних пристроїв Apple. Однак, моделі iPhone 15 і 15 Plus підтримують тільки стандарт USB 2.0, на відміну від багатьох середньоцінових Android-суперників з підтримкою USB 3.0.

Це обмеження означає, що швидкість передачі даних на iPhone 15 та iPhone 15 Plus обмежується максимальною швидкістю 480 Мбіт/с, що суттєво повільніше, ніж на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max. 

USB-C на iPhone 15 Pro та 15 Pro Max: Що нового

Використання стає більш цікавим з портом USB-C на iPhone 15 Pro і 15 Pro Max, оснащеним підтримкою USB 3.0. Це оновлення забезпечує швидкість передачі даних приблизно в 20 разів вищу, ніж на моделях iPhone 15 та 15 Plus. Преміальні моделі пропонують швидкості передачі до 10 Гбіт/с, що є значним проривом.

Наявність підтримки USB 3.0 на iPhone 15 Pro і 15 Pro Max відповідає можливостям цих моделей, обидві з яких здатні знімати зображення ProRAW з роздільною здатністю 48 мегапікселів і записувати відео 4K з частотою 60 кадрів в секунду, створюючи великі файли даних, що вимагають швидкого з'єднання для їх передачі з пам'яті телефону на Mac або зовнішній жорсткий диск.

Швидкість зарядки USB-C на iPhone 15 і 15 Plus

Що стосується швидкості зарядки, Apple відстає від своїх Android-колег, і, на жаль, ця ситуація зберігається навіть із появою нового порту USB-C на iPhone 15 та 15 Plus. На жаль, обидва не-Pro моделі iPhone 15 підтримують ту ж швидкість зарядки, що й їхні попередники — максимальні 20 Вт.

Швидкість зарядки USB-C на iPhone 15 Pro і 15 Pro Max

Незважаючи на значне покращення швидкості передачі даних із включенням підтримки USB 3.0 на iPhone 15 Pro і 15 Pro Max, те ж саме не можна сказати про швидше заряджання. iPhone 15 Pro та 15 Pro Max підтримують ідентичну швидкість зарядки, що і їхні попередники — максимум 27 Вт. У наших внутрішніх тестах iPhone 15 Pro Max досяг максимальної швидкості заряджання 25,4 Вт при використанні зарядного пристрою MacBook Pro потужністю 61 Вт. У ході наших тестів iPhone 15 Pro Max досягнув швидкості зарядки 0-55% за 30 хвилин.

Зворотна зарядка на iPhone 15 та 15 Pro

Помітним доповненням до серії iPhone 15 стало запровадження підтримки провідної зворотної зарядки на всіх моделях. Ця функція дозволяє користувачам використовувати свої пристрої iPhone 15 та 15 Pro для заряджання інших гаджетів, таких як AirPods, Apple Watch, Magic Mouse, Magic Keyboard та подібні пристрої. Зауважимо, що старі iPhone з портами Lightning і навіть Android-телефони можна заряджати з використанням кабелю USB-C – Lightning та кабелю USB-C – C відповідно. Більш того, незалежно від моделі iPhone 15, пристрій з більш високим зарядом батареї ефективно заряджає інший пристрій з нижчим зарядом. Однак важливо відзначити, що підтримка дротової зарядки в серії iPhone 15 обмежується 4,5 Вт.