Пожирачі світла. Чи знаєте ви, які прилади у вашому будинку "їдять" найбільше електроенергії

Українців просять економити світло: які прибори споживають максимум?

Енергозбереження стало одним із пріоритетів для українців у часи війни. Зменшення споживання електроенергії не лише допоможе країні впоратися з дефіцитом, але й дозволить кожному з нас заощадити кошти. Давайте на прикладі звичайної родини подивимось, на чому можна заощадити та як саме, про це розповість Дніпровська порадниця. 

Які ж прибори споживають найбільше електроенергії?

1. Електрообігрівачі: їхнє використання може призвести до значного збільшення рахунків за електроенергію.

2. Кондиціонери: хоча вони й створюють комфорт у спекотну погоду, їхнє споживання електроенергії також дуже високе.

3. Пральні машини: особливо енергоємними є старі моделі.

4. Електричні чайники: краще використовувати термоси, адже вони економлять значну кількість електроенергії.

5. Холодильники: обирайте моделі з високим класом енергоефективності.

6. Електричні плити: готувати на них економніше, ніж на газових, але важливо правильно підбирати посуд та не використовувати плиту без потреби.

7. Телевізори: сучасні моделі споживають менше електроенергії, але й старі моделі можна зробити більш економними, зменшивши яскравість та вимкнувши їх, коли ви не за ними дивитеся.

8. Комп'ютери та ноутбуки: обирайте енергоефективні моделі та налаштовуйте їх на режим енергозбереження.

9. Зарядні пристрої: не залишайте їх у розетці, коли вони не використовуються.

10. Лампочки: замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі LED-лампи.

Пам'ятайте: навіть невеликі кроки до економії електроенергії можуть мати значний ефект.

А тепер давайте розглянемо детально, як подбати про енергозбереження

Які прибори є енергозатратні

Найбільше електроенергії споживаються вдома на такі потреби:

28% - телевізори, ігрові приставки та комп’ютери; 14% - прання та сушіння одягу; 13% -освітлення; 11% - холодильники та морозильники; 9% - приготування їжі; 8% - миття посуду.

спожив

машинка стиральная1

У місячному розрізі найбільш енергоефективними приладами є:

персональний комп’ютер (ноутбук споживає менше енергії);
холодильник (оскільки він працює цілодобово);
телевізор (часто його вмикають «на фоні»);
пральна машина;
кондиціонер;
обігрівачі та бойлер.

Зауважено, що навантаження на мережу різко підвищується внаслідок використання електрочайників, мікрохвильових печей, електродуховок та плит, прасок, фенів та пилотягів. Рекомендується утримуватися від їх використання в пікові години – з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 22:00.

Як економити світло

Замініть лампочки

Для порівняння, розглянемо таку ситуацію. Освітлення квартири споживає найбільше електроенергії. Наприклад, якщо лампа потужністю 75 Вт працює дві години на добу у передпокої, годину у туалеті, три години у ванній, п'ять годин на кухні та шість годин у кімнаті, то щомісячне споживання електроенергії на освітлення складе 65,2 кВт.

Проте, якщо замінити лампи розжарювання енергозберігаючими (які споживають 0,022 кВт/год), місячне споживання електроенергії на освітлення можна скоротити до 19 кВт.

Дотримуйтесь рекомендацій від виробників приладів

Уважно дотримуватися рекомендацій виробників, що дозволяє економити електроенергію при їхній експлуатації:

не заповнюйте електрочайник повністю, якщо вам потрібно лише чашка чаю;

розміщуйте холодильник біля зовнішньої стіни та подалі від нагрівальних приладів, таких як плита або радіатори опалення;

не перевантажуйте пральну машину, оскільки це збільшує споживання електроенергії;

регулярно проводьте технічне обслуговування електроприладів, таке як очищення накипу з чайника та бойлера, розморожування холодильника, очищення фільтрів і мішка пилососа та інше.

Вимикайте прилади з розеток!

Вимикайте прилади з розеток, коли ними не користуєтесь. Багато техніки в будинку перебувають в постійному режимі очікування, такі як телевізори, комп'ютери, мікрохвильові печі, мультиварки, зарядні пристрої для смартфонів і багато іншого. Однак всі вони постійно споживають електрику, тому важливо вимикати їх з розеток, коли вони не використовуються. Це дозволяє значно заощадити електроенергію.

Уникайте використання приладів у пікові години. Спробуйте обмежувати використання приладів, які споживають електроенергію у пікові години, які припадають з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 22:00. Це допоможе зменшити ризик раптового вимкнення електропостачання через перевантаження мережі.

Використовуйте сучасні технології

Існує ще декілька сучасних лайфхаків, які дозволять економніше використовувати дефіцитну електроенергію:

Встановіть багатотарифний лічильник електрики, який дозволяє рахувати витрати струму за різними тарифами протягом доби. У цьому випадку деякі побутові прилади можна перевести в режим нічної експлуатації, наприклад, посудомийну і пральну машини, бойлер, мультиварку, адже всі сучасні побутові прилади оснащені відповідними таймерами. При великих обсягах споживання електроенергії, двофазний лічильник дозволить заощадити до 15-30% витрат.
Використовуйте різні програмовані пристрої. Наприклад, програматор може оптимально налаштувати режим електричного опалення в будинку: коли господар вдома і активний, в приміщенні підтримується комфортна температура, коли ж ви надовго відходите, наприклад, на роботу, температура в приміщенні істотно знижується, за рахунок чого і відбувається економія.

Нагадаємо, раніше ми писали

Устигніть зарядитись. У Дніпрі та області сьогодні відключать світло (адреси)